Hlavní obsah

Rektoři se obávají škrtů, prý už není kde šetřit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vysokým školám letos klesl rozpočet o miliardu korun, pro rok 2011 se obávají škrtů ve stejné výši. Rektoři dnes po jednání s ministrem školství Josefem Dobešem (VV) uvedli, že už nemají kde šetřit a že další úspory by mohly vážně ohrozit kvalitu výuky. Dobeš zatím neoznámil přesnou částku, o jakou zkrátí výdaje na univerzity. Uvedl jen, že škrty budou výrazné a školy by měly čerpat víc peněz z evropských fondů.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Josef Dobeš (VV)

Článek

"Obáváme se, že to (krácení) bude přesahovat jednu miliardu korun a v takovém případě se některé školy, které nemají vytvořené třeba nějaké rezervní fondy, aby si mohly sáhnout skutečně na dno, tak se mohou dostat do existenčních potíží," řekl dnes novinářům rektor pražského ČVUT Václav Havlíček. Školy by prý například musely přijmout výrazně méně studentů nebo dokonce snížit počet pedagogů, což by určitě negativně ovlivnilo kvalitu výuky.

Podle rektora brněnské Masarykovy univerzity Petra Fialy totiž už letos vysoké školy přišly o jednu miliardu, z toho asi 300 miliónů se přímo dotklo prostředků na provoz škol. Od roku 2007 poklesly výdaje na studenta o 20 procent. "Další krácení nemohou školy unést," varoval.

Škrty nesmějí snížit kvalitu výuky

Ministerstvo ale zatím nechtělo oznámit přesnou částku, jakou bude muset pro rok 2011 ušetřit na vysokých školách. Dobeš novinářům řekl, že škrty rozhodně nesmějí snížit kvalitu výuky a že by mohly školy chybějící peníze získat efektivnějším čerpáním z fondů EU. "Variant je několik, určitě jsou ve hře i šablony podobné těm, které nedávno začaly využívat základní školy," uvedl. Základní školy mohou díky zjednodušenému systému čerpání získat v následujících třech letech 4,5 miliardy korun.

Škrty se však dotknou všech oblastí spadajících pod ministerstvo školství, výjimku tvoří jen platy učitelů a sport. MŠMT se už letos bude muset obejít bez 3,1 miliard korun, se kterými původně počítalo, další úspory musí úředníci najít i v rozpočtu pro rok 2011. V rámci šetření se budou muset o deset procent snížit platy nepedagogických pracovníků ve školství a vysokoškolských učitelů, o deset procent se sníží provozní výdaje a pět procent se škrtne na investicích. O čtvrt miliardy méně půjde v příštím roce také na školní pomůcky. Ministerstvo už zároveň začalo propouštět úředníky, má jich odejít až 15 procent.

Nová vláda označila za svou prioritu rozpočtovou odpovědnost, v příštím roce by se mělo hospodařit s deficitem 135 miliard. Kdyby vláda limity nestanovila, vyšplhal by se schodek na 210 miliard Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám