Hlavní obsah

Pro karanténu žáků po antigenních testech platí jiná pravidla než ve firmách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pro karanténu žáků a učitelů po kontaktu s nakaženým covidem-19 platí v současnosti jiná pravidla než u zaměstnanců firem po antigenním testování. Zatímco pracovníci firem mohou pro rychlejší ukončení karantény po antigenním testování využít negativního PCR testu, spolužáci nemocného školáka musí zůstat v karanténě minimálně pět dní.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Antigenní testy pro školy (ilustrační foto)

Článek

Karanténa se nařizuje lidem, kteří měli rizikový kontakt s nakaženým člověkem nebo kteří si v práci udělali antigenní test s pozitivním výsledkem. Vyplývá to z metodiky hlavní hygieničky, což potvrdilo ministerstvo školství.

Délka karantény u lidí bez příznaků má být pět dnů, PCR test pro její ukončení není povinný. Karanténa se týká stejně neočkovaných i očkovaných a lidí po prodělání nemoci covid-19.

Omikron už zasáhl školy plnou silou

Koronavirus

Preventivní antigenní testování zaměstnanců se nyní koná dvakrát týdně, a to v pondělí a ve čtvrtek. Ve školách se plošně testuje jednou týdně v pondělí.

Třídy nutně do karantény nejdou

Vzhledem k tomu, že spolužáci nakaženého musí do karantény v případě, že se s dotyčným viděli v předešlých dvou dnech, třídy po pondělním testování do karantény nenastupují.

Odchází do ní v případě, že se nákaza mezi žáky objeví v jiný den než v pondělí.

Pro ukončování karantény se pak na ně vztahují jiné podmínky než po antigenním testování zaměstnanců.

Ve školách se změnil ochranný režim. Karanténa se řídí hlavně podle roušek

Věda a školy

„Pokyn hlavní hygieničky rozlišuje mezi karanténou stanovenou na základě pozitivního antigenního testu v zaměstnání a karanténou na základě rizikového kontaktu s nakaženým,” uvedla mluvčí MŠMT Aneta Lednová.

Žáci a učitelé: 5 dní karanténa + 5 dní všude respirátor

Z metodiky hlavní hygieničky Pavly Svrčinové plyne, že po pozitivním antigenním testu mohou zaměstnanci využít metody PCR a s negativním výsledkem ukončit karanténu po méně než pěti dnech.

Žáci a učitelé ale musí v karanténě zůstat minimálně pět dní i v případě negativního PCR testu. V dalších pěti dnech pak mají ještě všude nosit respirátor a sledovat svůj zdravotní stav. Pokud se u nich objeví příznaky, měli by kontaktovat lékaře.

Distanční výuka při určitém procentu nakažených zaměstnanců, uvažuje Válek

Domácí

Lednová podotkla, že ukončování karantény mají v kompetenci krajské hygienické stanice, nikoli ministerstvo školství.

Možnost mimořádného volna 

Vláda minulý týden schválila návrh ministerstva, aby ředitelé škol mohli v případě velkého počtu učitelů v karanténě nebo v izolaci kvůli covidu-19 vyhlásit výuku na dálku či mimořádné ředitelské volno po dobu až 10 dnů ve školním roce.

Školy budou moct samy vyhlásit volno kvůli covidu, rozhodli poslanci

Domácí

Dosud platných pět dnů na ředitelské volno už mnohé školy z různých důvodů vyčerpaly.

Ředitelské volno kvůli omikronu: gymnázium ho vyhlásilo teď, jiné školy si ho vyplýtvaly

Věda a školy

Sněmovní školský výbor předlohu tento týden v úterý podpořil a doporučil, aby ji plénum projednalo zrychleně ve stavu legislativní nouze. A poslanci to nakonec již v úterý večer odsouhlasili.

Návrh zároveň předpokládá, že při výuce na dálku i při mimořádném ředitelském volnu by měli rodiče žáků do deseti let věku nárok na ošetřovné.

Reklama

Související články

Omikron tvrdě udeřil na žáky i učitele

I když se podle nařízení ministerstva zdravotnictví ve školách testuje antigenem pouze v pondělí a žáci do karantény nemusejí, protože je pozitivní spolužák...

Výběr článků

Načítám