Hlavní obsah

650 až 5850 Kč. Tolik získají školy na doučování na každého žáka s problémy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Podpora doučování po výuce na dálku by se ve zbytku školního roku měla zaměřit hlavně na školy se znevýhodněnými a zaostávajícími žáky. Zatímco na podzim zohledňovalo MŠMT při rozdělování peněz do škol celkový počet žáků a podíl těch s potížemi, nově podmínky upraví podle informací škol a dalších dat o počtech žáků s problémy. Na každého z nich školy získají 650 až 5850 korun podle toho, jak intenzivní doučování by potřeboval.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Peníze na doučování mají do krajů odejít do konce ledna, vyplývá z informací od resortu školství.

Ministerstvo již dříve informovalo o tom, že pro další podporu doučování od ledna do konce školního roku 2021/2022 vyčlenilo zhruba 400 milionů korun z evropských peněz tzv. Národního plánu obnovy.

Mohou je využít základní a střední školy a konzervatoře zřizované obcemi a kraji. Oproti podzimu bude možné doučovat žáky všech ročníků středních škol a konzervatoří, nejen závěrečných. Peníze ale zároveň bude možné využít jen na individuální a skupinové doučování, nikoli na aktivity socializačního charakteru.

Vláda schválila návrh, aby mohly mít školy kvůli covidu buď volno, nebo výuku online

Věda a školy

Rozdělení peněz mezi školy se proti podzimu přizpůsobí více počtům znevýhodněných, výrazně zaostávajících a dalších žáků s potřebou podpory. Informace o nich zjišťovalo MŠMT v listopadu od ředitelů škol a následně je ještě upravilo např. podle dat Agentury pro sociální začleňování nebo České školní inspekce, jak sdělila mluvčí úřadu Aneta Lednová.

Na každého žáka z nepodnětného prostředí, který by potřeboval intenzivní individuální doučování, půjde 5850 korun. Na další zaostávající žáky s potřebou intenzivního skupinového doučování 2275 korun a na ostatní s potřebou jednorázového skupinového doučování 650 korun. Minimální částka na školu bude 3250 Kč.

MŠMT: Letních doučovacích kempů se zúčastnilo 89 tisíc žáků

Věda a školy

Na podzim obdržely ZŠ na doučování asi 150 až 740 korun na dítě. Střední školy měly k dispozici kolem 150 korun na žáka. Celkem na doučování do prosince 2021 vyčlenil stát 250 milionů, peníze měly k dispozici všechny školy.

Soukromé a církevní školy mohly požádat o dotaci. Podle Lednové budou moct požádat o podporu i nyní, dotaci by pak měly obdržet v březnu.

Možné potíže při čerpání

Nezisková vzdělávací organizace EDUin již dříve upozornila na potíže škol při čerpání peněz, které jim působí zařazení doučování do rozvrhů či proplácení na dohodu o provedení práce a výše odměny za hodinu 250 korun.

Zmínila, že by bylo vhodné umožnit školám využívat pro doučování i jiné podoby smluv a finanční ohodnocení zvýšit. Tyto podmínky ale zůstanou stejné jako na podzim.

Odkladů školy přibývá. Nejčastěji kvůli celkové nezralosti dítěte

Věda a školy

Po tomto školním roce každopádně chce ministerstvo podpořit doučování z Národního plánu podpory ještě ve dvou dalších obdobích, a to od září do prosince 2022 a od ledna do srpna 2023.

Ne všichni se účastní

Podle školní inspekce potřebovalo v důsledku distanční výuky doučování od září 180 tisíc žáků základních škol a 40 tisíc středoškoláků. Z nich se zhruba 30 tisíc žáků základních a přes 15 tisíc studentů středních škol do doučování nezapojilo, tj. celkem zhruba 20 procent. Do základních a středních škol v ČR chodí asi 1,4 milionu dětí.

Inspekce: Doučování se neúčastní 20 procent žáků, kteří to potřebují

Věda a školy

Podle inspekce bylo nejvíce nezapojených žáků v Ústeckém a Moravskoslezském kraji, ale i v Jihočeském a Olomouckém kraji, které nepatří ke strukturálně znevýhodněným regionům.

Inspektoři rovněž uvedli, že sedm procent ZŠ, 10 procent SOŠ a 30 procent gymnázií také doučování neorganizuje. Neznamená to nutně, že tamní studenty nikdo nedoučuje, ale že tyto školy nevyhodnotily nutnost systémové podpory většího počtu žáků.

Nejčastěji doučovanými předměty jsou čeština a matematika. Následuje cizí jazyk, na středních školách pak i odborné předměty.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám