Hlavní obsah

Předseda Asociace ředitelů ZŠ: Na školy v přírodě pojede v červnu jen menšina tříd

– Praha

Na školy v přírodě vyjedou v červnu asi hlavně třídy, které kvůli epidemii covidu-19 přeložily zájezd z loňského jara na letošek. Školy, které zájezdy zrušily, většinou letos už žádné neplánují. Oznámil to předseda Asociace ředitelů ZŠ Michal Černý. Většina škol tedy podle něj zřejmě možnosti konání škol v přírodě nevyužije. Budou se nicméně moci konat od pondělí 31. května.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda asociace ředitelů základních škol České republiky Michal Černý

Článek

Loni se kvůli šíření koronaviru na jaře školy v přírodě uskutečnit nemohly. Zotavovací akce pro děti do 15 let vláda povolila až od 27. června, tedy až po skončení školního roku. Na podzim mohly být do 14. října. V minulých letech jezdilo na školy v přírodě podle místopředsedy Asociace dětské rekreace Romana Houšky ročně zhruba 200 tisíc dětí.

Velký zájem o školy v přírodě se podle Černého v tomto školním roce už pravděpodobně čekat nedá. Se zájezdy podle něj počítají hlavně školy, které se loni s provozovateli hotelů a cestovními kancelářemi dohodly na přesunutí akce na letošek.

Školy v přírodě budou od 31. května s PCR či antigenními testy

Koronavirus

„Nemyslím si, že se teď školy rozhodují, že by chtěly jet na školu v přírodě, ale ty školy, které to už měly objednané, tak pojedou,“ uvedl Černý.

Odhadl, že takových škol je ovšem spíš menšina. Podle něj řada učitelů ani nemá po uplynulých měsících s epidemií na školu v přírodě moc náladu, takže se někteří naopak snažili objednané zájezdy ještě zrušit.

Někde zvažují jen malé školní výlety

Školy v přírodě z loňska na letošek přesunula třeba právě Masarykova základní škola v pražských Klánovicích, kterou Černý řídí. V červnu z ní podle ředitele vyjede do přírody zhruba polovina z 15 tříd prvního stupně. Druhý stupeň byl na škole v přírodě už na podzim.

Naopak např. Základní škola Resslova v Praze 2 letos už žádné školy v přírodě neplánuje, jak řekla zástupkyně ředitele školy Rita Tlučhořová. Zájezdy, které měla domluvené minulý rok, podle ní škola už loni na jaře zrušila.

„Na konci června zvažujeme možnost školních výletů, záležet bude na epidemické situaci a na zájmu rodičů,“ dodala.

Na školy v přírodě nezbývá čas, tvrdí ředitelé

Domácí

Už v polovině května se několik ředitelů škol z Prahy, Brna, Bohumína či Kladna vyjádřilo, že na školy v přírodě aktuálně opravdu není čas ani myšlenky.

„Školy v přírodě neplánujeme ani omylem,“ reagoval před dvěma týdny na tuto možnost výuky ředitel 12. základní školy v Kladně Vladimír Dufek. „Zatím na ně nikdo nemyslel, na to teď není čas, řešit to a organizovat,“ dodal pro Právo ředitel.

Alu kupříkladu jeden rekreační areál na Opavsku, kam školy běžně jezdí, má už nějakou dobu svoji kapacitu na červen vyprodanou. Ovšem některá jiná střediska tehdy zase ještě žádnou objednávku neměla.

Ve školách dále platí omezení zpěvu

Věda a školy

Podmínkou pro účast na škole v přírodě bude od pondělí předložení negativního PCR testu z laboratoře, nebo antigenního testu ze školy. Výsledek PCR testu by neměl být starší než 72 hodin.

Pokud škola používá antigenní testy, měla by podle návrhu zajistit otestování žáků v den odjezdu a potom každých 72 hodin na škole v přírodě. Podobně jako v jiných oblastech lze povinné testování nahradit potvrzením o prodělání nemoci či o očkování.

Ve školách se plně obnovila prezenční výuka a začaly státní maturity

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám