Hlavní obsah

Většina jazykových škol zřejmě dokončí školní rok s výukou na dálku, tvrdí asociace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Většina jazykových škol už pravděpodobně dokončí tento školní rok s výukou na dálku, sdělily předsedkyně Asociace jazykových škol Marcela Hergesselová a místopředsedkyně asociace Vlaďka Zalabáková Tvrdíková. Aktuální rozvolnění protikoronavirových opatření podle nich obnovení běžné výuky příliš neumožňuje.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Podle webu ministerstva školství je v jazykových školách od pondělí možná prezenční výuka při obsazení nejvýše poloviny míst k sezení a pro maximálně 50 lidí uvnitř, nebo 100 lidí venku.

Účastníci musí mít respirátor či roušku a prokázat se negativním testem na covid-19, případně potvrzením o prodělané nemoci či očkování.

Mají malé místnosti

Podle Hergesselové už v posledních dvou týdnech řada jazykových škol využila možnosti individuálních konzultací. Podmínky nastavené při aktuálním rozvolnění ale většinou nebudou schopné naplnit, protože místnosti jazykových škol bývají spíš malé.

„Když to jsou třídy, kde se učila třeba skupina pěti lidí a najednou se jich tam smí vejít jen polovina, to znamená dva plus lektor, tak nemá cenu kurz vracet do prezenčního formátu. Zřejmě už do konce června dojedeme tedy na online výuce,“ konstatovala Hergesselová.

Klesá zájem o státnice z jazyků. Lidé preferují mezinárodní certifikát

Věda a školy

Podle Zalabákové Tvrdíkové je potíž i to, že zástupci škol často přesně nevědí, jaká pravidla se jazykových kurzů týkají. Komunikaci zástupců vlády označila za tristní, opatření jsou podle ní nepřehledná.

Zatímco jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky a pomaturitní studium má na starosti ministerstvo školství, školy, které nenabízejí státnice, spadají jako firmy pod ministerstvo průmyslu a obchodu. O protikoronavirových opatřeních rozhoduje ministerstvo zdravotnictví. Jazykovému vzdělávání podle Asociace jazykových škol vláda věnovala minimum pozornosti.

Značný úbytek klientů

Podle obou zástupkyň asociace už školy registrují poměrně výrazný úbytek klientů. Již loni v březnu podle Zalabákové Tvrdíkové přišly o většinu firemních klientů, což pro ně znamenalo ztrátu kolem 30 procent. Další přibližně třetina podle ní odpadla letos na konci ledna, kdy řada lidí odmítla pokračovat další pololetí ve výuce online.

Školy v přírodě budou od 31. května s PCR či antigenními testy

Koronavirus

„Už máme i úbytek škol, některé skončily z důvodu, že už neutáhnou provoz. Řada škol, které měly několik poboček, tak pobočky zrušila,“ doplnila Hergesselová.

Meziroční pokles v obratu jazykových škol v asociaci podle ní za minulý rok činí v průměru 40 až 45 procent. „Většina škol je ve ztrátě,“ podotkla.

Na uměleckých školách se s testem bez omezení obnoví výuka

Domácí

Zástupci jazykovek doufají, že v září budou moct zahájit obvyklý rok jako před vypuknutím epidemie covidu. V červnu se chystají začít s náborovými kampaněmi, na léto pak řada škol plánuje také třeba letní doučovací kurzy pro středoškoláky.

Asociace jazykových škol měla donedávna 40 členů, pět škol ji ale i z finančních důvodů v poslední době opustilo.

Ve školách se plně obnovila prezenční výuka a začaly státní maturity

Věda a školy

Jazykové školy musely přejít na výuku na dálku v říjnu. Pro skupiny do deseti lidí se prezenční kurzy mohly obnovit od 7. prosince do Vánoc, od ledna se vrátily opět k online výuce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám