Hlavní obsah

Před rybářskými sítěmi mohou kytovce ochránit plastové korálky, tvrdí biologové

Berlín

Ačkoli plasty do oceánů přirozeně nepatří, obyčejné plastové korálky by mohly zachránit tisíce sviňuch a dalších kytovců, kteří se každoročně zapletou do rybářských sítí. Průhledné kuličky aplikované na sítě zkoušejí v mořích vědci z německého Rostocku, napsal list The Guardian.

Foto: imago stock&people/McPHOTO/W. Rolfes, ČTK

Sviňucha obecná na ilustračním snímku

Článek

Podle biologa Daniela Stepputtise z rostockého Thünenova institutu jsou sviňuchy schopné pomocí echolokace rozpoznat nejrůznější vybavení pro rybolov.

„Avšak když vidí dvě překážky s několikametrovou mezerou mezi nimi, tak si myslí, že mezi nimi proplavou,“ poznamenal s tím, že do sítí se pak zamotají.

Tající Arktida se stává rájem pro dravé kosatky

Věda a školy

Stepputtis se svými kolegy přišel na způsob, jak rybářské sítě pro mořské savce používající echolokaci zviditelnit. Na sítě umístili průhledné korálky z plexiskla. Materiál má zhruba stejnou hustotu jako voda, sítím proto nepřidá na váze. Zároveň však varuje mořské živočichy, že se blíží k překážce.

Metoda není stoprocentní

Třebaže první experimenty u dánského ostrova Funen na západě Baltského moře měly slibné výsledky a sviňuchy se sítím vybaveným korálky vyhýbaly, metoda může mít své meze, píše The Guardian.

Ukázala to další série testů v Černém moři, kde se sviňuchy často stávají nežádoucím úlovkem rybářů. Vědci sledovali deset výlovů sítí bez korálků a deset výlovů sítí s nimi – do běžných sítí se zapletlo pět sviňuch, do vylepšených dvě.

Animace od NASA ukazuje, jak lidstvo zamořilo oceány plastovým odpadem

Věda a školy

Podle Stepputtise mohly sviňuchy zapletené do sítí s korálky spát. Tito kytovci totiž i ve spánku plavou, echolokaci pak používají jen občas. Výzkumníci proto zkoušeli i metodu výstražného zařízení, které vydává zvuky podobné volání sviňuch. Při pokusech v terénu tato metoda snížila nechtěný výlov až o 80 procent.

Výhodou plastových korálků je i to, že mohou být upraveny, aby odrážely různou frekvenci v závislosti na převládajícím druhu sviňuch v místě výlovu. Materiál může být upraven i pro jiné druhy, například pro delfínovce amazonské. Kombinace obou metod pak podle vědců může zachránit až tisícovky zvířat.

Pokrok ve sporu s Británií o rybolov. Francouzští rybáři dostali 43 licencí

Evropa

Kvůli různému rybářskému vybavení ročně uhynou miliony delfínů, želv, mořských ptáků a dalších živočichů. Odborníci odhadují, že kytovců je to až 300 tisíc za rok. Například v severozápadním Atlantiku se do pastí na humry zaplétají kriticky ohrožené velryby černé.

Reklama

Výběr článků

Načítám