Hlavní obsah

Animace od NASA ukazuje, jak lidstvo zamořilo oceány plastovým odpadem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká vesmírná agentura NASA zveřejnila animaci, která ukazuje, jak lidé zahlcují oceány plastovými odpadky. Na animaci, vytvořené Michiganskou univerzitou, můžeme spatřit, jak se plasty pohybují v mořích, než vytvoří obří „odpadkové zóny“. Video představuje šíření plovoucích mikroplastů od dubna 2017 do září 2018, jejich vysokou koncentraci pozorujeme v okolí Jihočínského moře, Thajského zálivu či na západním pobřeží Střední Ameriky.

BEZ KOMENTÁŘE: Animace ukazuje, jak lidstvo zaplavilo svět mikroplasty od dubna 2017 do září 2018Video: NASA

 
Článek

Každý rok podle NASA proudí z řek a pláží do oceánů alarmujících osm milionů tun plastu. Daná animace, první svého druhu na světě, zobrazuje tvorbu a pohyb plovoucích plastů po dobu 18 měsíců, informoval list The Independent.

Tyto plasty jsou působením vln a slunečního záření rozkládány na malé mikroplasty, které mohou ohrozit mořské živočichy poté, co je oni nedopatřením pozřou.

S mikroplasty je to mnohem horší. Vdechneme tisíce částic denně, zjistila studie

Věda a školy

Mikroplasty jsou drobné plastové částečky měřící méně než pět milimetrů.

Satelitní data

Vědci z Michiganské univerzity nedávno vyvinuli novou metodu mapování koncentrace oceánských mikroplastů z vesmíru. Výzkumníci použili ke sledování pohybu mikroplastů satelitní data NASA.

Konkrétně využili data z osmi mikrosatelitů, které jsou součástí mise jménem Cyclone Global Navigation Satellite System (CYGNSS), kterou spravuje NASA.

Rádiové signály ze satelitů GPS se odrážejí od hladiny oceánu a satelity CYGNSS tyto odrazy detekují.

Mladé mořské želvy polykají plasty kvůli evoluční pasti, uvádí studie

Věda a školy

Experti analyzují signály, aby změřili „povrchovou drsnost“ hladiny oceánu. Tato měření poskytují údaje k odvození rychlosti oceánského větru, což je užitečné pro studium jevů, jakými jsou např. hurikány.

Zjistilo se však, že signály prozrazují právě i přítomnost plastů, píše NASA na svém webu.

Foto: NASA

Animace ukazuje, jak lidstvo zaplavilo svět mikroplasty od dubna 2017 do září 2018.

„Když jsou na vodní hladině plastové nebo jiné úlomky, hladina moře není tak rozvlněná či ‚rozbrázděná', jak by byla za normálních okolností,“ vysvětlil badatel Chris Ruf z mise CYGNSS.

Odpadkové „skvrny“

„Je známo, že koncentrace mikroplastů v oceánech se místně výrazně liší. Zvláště vysoké úrovně jsou i v severním Atlantiku nebo severním Pacifiku,“ konstatují výzkumníci.

Skutečně „velké množství mikroplastů“ tak podle zjištění pochází třeba z čínské řeky Jang-c'-ťiang a indické Gangy. Animace zveřejněná NASA nicméně ukazuje, jak se plast vysypaný do oceánů pohybuje po celém světě.

Francouz proplaval Velkou tichomořskou odpadkovou skvrnu

Muži

Na animaci si můžeme rovněž všimnout určitých sezonních odchylek v koncentracích mikroplastů – např. v oblasti tzv. Velké tichomořské odpadkové skvrny se koncentrace mikroplastů jeví větší v létě a nižší v zimě.

Takových neblahých míst plastového znečištění je i vlivem oceánského proudění samozřejmě vícero, avšak Velká tichomořská odpadková skvrna s rozlohou 1,6 milionu kilometrů čtverečních, rozkládající se v Tichém oceánu mezi Kalifornií a Havajskými ostrovy, je z nich nejznámější.

Velká tichomořská odpadková skvrna (anglicky: Great Pacific Garbage Patch či Pacific Trash Vortex) je místo zvýšené koncentrace mořského odpadu, který se zde nahromadil v severním tichomořském koloběhu. Ochránci životního prostředí navrhli v září 2017 prohlášení této oblasti za nový stát: Souostroví odpadků (The Trash Isles).

Reklama

Související články

Covid zavalil Evropu plastem

V důsledku postupně zaváděných opatření proti šíření viru SARS-CoV-2 vzrostla na našem kontinentu poptávka po rouškách, respirátorech a jednorázových...

Výběr článků

Načítám