Hlavní obsah

Pouze mužská doména? Na ČVUT probíhá Letní škola IT pro středoškolačky

Od pondělí do pátku probíhá pro třicítku mladých dívek již šestý ročník Letní školy IT pořádaný organizací Czechitas ve spolupráci s ČVUT v Praze. Akce se koná na Fakultě informačních technologií (FIT) ČVUT, jejím cílem akce je ukázat středoškolačkám, že studium informatiky na vysokých školách může být i pro ně zábavné a že to není jen „svět jedniček a nul“.

Foto: ČVUT

Ilustrační snímek z jedné z minulých Letních škol IT.

Článek

„V rámci programu letní školy dívky poznají mnoho oblastí informatiky a samy se přesvědčí, že IT není jen nudné sezení u počítače,“ tvrdí zástupci ČVUT.

Během týdenního programu se setkají se základy programování (tzv. IoT, CSS, JavaScript, HTML), s robotikou a vektorovou grafikou. Po intenzivních čtyřech dnech vzdělávání čeká účastnice závěrečný celodenní hackathon, během kterého budou pracovat na vlastních projektech.

SOŠ budou moci v příštích letech vynechat část učiva, aby mohly posílit důležité předměty

Věda a školy

Celá akce konaná mezi 12. a 16. červencem, tedy během prázdnin, vyvrcholí galavečerem na rektorátu ČVUT, kde budou účastnice prezentovat svou práci a znalosti před odbornou komisí.

Ženy si často zbytečně nevěří

„Už dávno neplatí, že svět IT je pouze mužskou doménou. Přesto si spousta žen v tomto oboru nevěří. Proto chceme, aby dívky poznaly, že IT není jen o programování, a právě naše letní škola jim má ukázat, že IT je obor, který jim může nabídnout zajímavé uplatnění. Dívky se vůbec nemusí bát přihlásit na IT obory, i když je od toho například okolí odrazuje,“ poznamenala Tereza Nedjalková z neziskové vzdělávací organizace Czechitas.

Letní škola ČVUT chce přilákat dívky do světa informatiky

Věda a školy

To potvrzuje i jedna z účastnic Eliška, která již dnes Fakultu informačních technologií ČVUT studuje. „Moje mamka se mě snažila přesvědčit, abych šla studovat medicínu, a skoro se jí to i povedlo, ale nakonec jsem zjistila, že biologie by mě nebavila tolik jako informatika,“ konstatovala.

Práce v laboratořích

Dívky si také vyzkoušejí práci v laboratořích zmíněné fakulty, kde se potkají např. s humanoidními roboty.

„Jsme rádi, že se tato letní škola pro dívky koná právě na naší fakultě. I díky této akci mnoho dívek zjistí, že v IT leží jejich budoucnost, a podají si k nám přihlášku. Na FIT ČVUT aktuálně studuje v průměru 15 procent dívek. Mám radost, že se tyto akce pořádají, protože díky nim se dívky technického vzdělání nebojí a čím dál více si jich vybírá informatiku jako svůj studijní obor. Fakulta nabízí vzdělání i úplným začátečníkům, ze kterých se po absolvování studia stanou IT odborníci,“ uvedl proděkan pro vnější vztahy Josef Kolář.

Gymnázia budou modernizovat výuku informatiky, školy mohou návrhy připomínkovat

Věda a školy

Letní škola IT je koncipována jako týdenní tábor s pevným programem od 8:30 do 18 hodin. Hlavní program se odehrává v počítačových učebnách FIT, večerní program je většinou určen pro exkurze v partnerských firmách.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám