Hlavní obsah

Pouze mužská doména? Na ČVUT probíhá Letní škola IT pro středoškolačky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od pondělí do pátku probíhá pro třicítku mladých dívek již šestý ročník Letní školy IT pořádaný organizací Czechitas ve spolupráci s ČVUT v Praze. Akce se koná na Fakultě informačních technologií (FIT) ČVUT, jejím cílem akce je ukázat středoškolačkám, že studium informatiky na vysokých školách může být i pro ně zábavné a že to není jen „svět jedniček a nul“.

Foto: ČVUT

Ilustrační snímek z jedné z minulých Letních škol IT.

Článek

„V rámci programu letní školy dívky poznají mnoho oblastí informatiky a samy se přesvědčí, že IT není jen nudné sezení u počítače,“ tvrdí zástupci ČVUT.

Během týdenního programu se setkají se základy programování (tzv. IoT, CSS, JavaScript, HTML), s robotikou a vektorovou grafikou. Po intenzivních čtyřech dnech vzdělávání čeká účastnice závěrečný celodenní hackathon, během kterého budou pracovat na vlastních projektech.

SOŠ budou moci v příštích letech vynechat část učiva, aby mohly posílit důležité předměty

Věda a školy

Celá akce konaná mezi 12. a 16. červencem, tedy během prázdnin, vyvrcholí galavečerem na rektorátu ČVUT, kde budou účastnice prezentovat svou práci a znalosti před odbornou komisí.

Ženy si často zbytečně nevěří

„Už dávno neplatí, že svět IT je pouze mužskou doménou. Přesto si spousta žen v tomto oboru nevěří. Proto chceme, aby dívky poznaly, že IT není jen o programování, a právě naše letní škola jim má ukázat, že IT je obor, který jim může nabídnout zajímavé uplatnění. Dívky se vůbec nemusí bát přihlásit na IT obory, i když je od toho například okolí odrazuje,“ poznamenala Tereza Nedjalková z neziskové vzdělávací organizace Czechitas.

Letní škola ČVUT chce přilákat dívky do světa informatiky

Věda a školy

To potvrzuje i jedna z účastnic Eliška, která již dnes Fakultu informačních technologií ČVUT studuje. „Moje mamka se mě snažila přesvědčit, abych šla studovat medicínu, a skoro se jí to i povedlo, ale nakonec jsem zjistila, že biologie by mě nebavila tolik jako informatika,“ konstatovala.

Práce v laboratořích

Dívky si také vyzkoušejí práci v laboratořích zmíněné fakulty, kde se potkají např. s humanoidními roboty.

„Jsme rádi, že se tato letní škola pro dívky koná právě na naší fakultě. I díky této akci mnoho dívek zjistí, že v IT leží jejich budoucnost, a podají si k nám přihlášku. Na FIT ČVUT aktuálně studuje v průměru 15 procent dívek. Mám radost, že se tyto akce pořádají, protože díky nim se dívky technického vzdělání nebojí a čím dál více si jich vybírá informatiku jako svůj studijní obor. Fakulta nabízí vzdělání i úplným začátečníkům, ze kterých se po absolvování studia stanou IT odborníci,“ uvedl proděkan pro vnější vztahy Josef Kolář.

Gymnázia budou modernizovat výuku informatiky, školy mohou návrhy připomínkovat

Věda a školy

Letní škola IT je koncipována jako týdenní tábor s pevným programem od 8:30 do 18 hodin. Hlavní program se odehrává v počítačových učebnách FIT, večerní program je většinou určen pro exkurze v partnerských firmách.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám