Hlavní obsah

Poskytování studia Rusům a Bělorusům? MŠMT zatím pro vysoké školy návod nemá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo školství (MŠMT) zatím pro vysoké školy nemá návod k poskytování vzdělávání pro uchazeče o studium z Ruska a Běloruska. Jeho přípravu ale chystá, sdělila v úterý mluvčí MŠMT Aneta Lednová. K poskytnutí metodiky, která by vyjasnila možnosti prodlužování víz pro Rusy a Bělorusy v ČR i to, které VŠ obory nebudou smět studovat, vyzvala resort na počátku dubna Česká konference rektorů (ČKR).

Foto: Václav Šálek, ČTK

Předseda ČKR a rektor Masarykovy univerzity Martin Bareš.

Článek

Zástupci vysokých škol na začátku měsíce uvedli, že ze strategických bezpečnostních důvodů státu by se pro Rusy a Bělorusy mohly uzavřít např. obory IT.

Rektoři žádají o návod k poskytování studia pro Rusy a Bělorusy

Věda a školy

„V úterý se uskutečnilo online setkání k omezujícím opatřením vůči Ruské federaci a Bělorusku přijatým po 24. únoru 2022 a k souvisejícím tématům, spoluorganizované ministerstvy školství, zahraničních věcí, průmyslu a obchodu, vnitra a Finančním analytickým úřadem,“ popsala Lednová.

Někteří z nich se jasně distancují od režimů ve svých zemích. Nebylo by proto správné na ně uplatňovat stejné principy sankcí jako na příznivce ruského prezidenta Putina.
rektor Martin Bareš

Jednání se podle tiskové mluvčí školského úřadu zúčastnilo 160 zástupců akademické a vědecké sféry.

„Během setkání byly poskytnuty informace z oblasti rizikových teritorií, vlivu cizích mocí, mezinárodních sankcí, mezinárodních kontrolních režimů, nehmotného přenosu technologií, vízové problematiky,“ řekla a dodala, že by měla následovat příprava metodiky.

Co se studenty, kteří už víza mají a chtějí je prodloužit

Předseda ČKR a rektor Masarykovy univerzity v Brně Martin Bareš již dříve uvedl, že ruští a běloruští uchazeči o studium v ČR v reakci na válku na Ukrajině nedostanou víza. Vyjasnit by se podle něj ale měl ještě postup pro Rusy a Bělorusy, kteří už víza mají a potřebují je prodloužit.

Ruští studenti Masarykovy univerzity odsoudili útok na Ukrajinu. Projevili statečnost, chválí rektor

Válka na Ukrajině

Upozornil, že někteří z nich se jasně distancují od režimů ve svých zemích, a nebylo by proto správné na ně uplatňovat stejné principy sankcí jako na příznivce ruského prezidenta Vladimira Putina.

Na mysli měl i ruské a běloruské studenty své školy, kteří koncem března odsoudili ve společném videu ruský útok na Ukrajinu.

Zároveň by se podle zástupců vysokých škol mělo definovat, které obory budou napříště Rusům a Bělorusům v ČR zapovězené. Jako příklad uvedli obory týkající se bezpečnosti nebo IT. ČKR proto vyzvala ministerstvo, aby vysokým školám sdělilo, které obory považuje stát z hlediska své bezpečnosti za strategické. Podle rektora Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Vladimíra Sedlaříka se už dříve některé obory podobně omezily třeba pro občany Libye či Íránu.

„Dovzdělaný matematik nemůže učit češtinu“. VŠ mají k návrhu pedagogické novely výhrady

Věda a školy

Vysoké školy nemají jednotný termín přijímacích zkoušek, uchazeči je skládají většinou v květnu a červnu. Podle vysokoškolského zákona se lhůta pro přihlášky, podmínky přijetí, termíny a kritéria zkoušek musí zveřejnit nejméně se čtyřměsíčním předstihem. Podmínky pro přijetí cizinců mají splňovat závazky plynoucí z mezinárodních smluv.

Akademický rok začíná ve většině vysokých škol na přelomu září a října.

Rektor VŠE: Ševčíkovy výroky pomáhají tříbit názory na svobodné akademické půdě

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám