Hlavní obsah

Nové stáže v Izraeli přiblíží českým vysokoškolákům tamní vědu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S izraelským systémem vědy i prostředím start-upů má seznámit mladé vědce a vědkyně z Česka nový program stáží Czech-Israeli Innovation Internships. Do Izraele, který patří k vědeckým a technologickým velmocem, v letošní pilotní fází programu odjedou na dva měsíce čtyři studentky a jeden student. Nedávno o tom informoval Jan Šprincl z Nadačního fondu Neuron.

Foto: NF Neuron

Zleva stipendista Jan Trnka, dále Hana Pelánková (NF Neuron), Linda Štucbartová (Česko-izraelská smíšená obchodní komora), Anna Azariová (izraelská velvyslankyně v ČR) a stipendistky Anna Kampová, Anežka Kramná, Klára Janoušková a Kateřina Veselá

Článek

S fondem, který cílí na podporu vědy v Česku, na programu spolupracují Česko-izraelská smíšená obchodní komora, 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy (1.LF UK) v Praze a IOCB Tech, dceřiná společnost Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR.

Akademie věd už schválila 22 stáží pro Ukrajince

Věda a školy

Cílem je poznat vědu v Izraeli se zaměřením na komercializaci a technologický transfer.

Nový pohled na řešení vlastní výzkumné práce

V pilotní fázi programu byli studentky a studenti vybráni na doporučení členů vědecké rady Nadačního fondu (NF) Neuron.

Do Izraele letos vycestují Anežka Kramná a Jan Trnka, kteří studují na Vysoké škole chemicko-technologické (VŠCHT) v Praze. Zúčastní se i postgraduální studentka medicíny Kateřina Veselá z 1. LF UK, která se věnuje výzkumu nových léků na léčbu neurodegenerativních onemocnění, bioložka Anna Kampová z Přírodovědecké fakulty UK a Klára Janoušková z Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze. Janoušková se zabývá tématy počítačového vidění a rozpoznávání textu.

Kellnerova nadace nabízí granty pro české studenty zahraničních univerzit

Věda a školy

„Izrael je pro nás coby vědecká a technologická velmoc inspirací,“ podotkl ředitel IOCB Tech Martin Fusek s tím, že studenti díky projektu poznají fungování izraelské vědy a získají nový pohled na řešení vlastní práce. Díky stážím také mohou navázat kontakty ve start-upovém prostředí a studovat na prestižních institucích pod vedením izraelských odborníků.

Podle prezidenta Česko-izraelské smíšené obchodní komory Pavla Smutného zamíří úspěšní adepti na špičková pracoviště, jakými jsou Weizmannův institut věd v Rechovotu, Telavivská univerzita nebo Technion – Izraelský technologický institut v Haifě.

V kráteru izraelské pouště simulují pobyt lidí na Marsu

Věda a školy

„Stáže českých studentů v Izraeli skvěle propojí biomedicínský výzkum obou zemí. Program mladým vědcům zprostředkuje kontakt s novými technologiemi, zároveň jim umožní vhled do systému vědy v této zemi, a to včetně rychlého přenosu výsledků vědy do praxe, který je právě v Izraeli na vysoké úrovni,“ doplnil děkan 1. LF UK Martin Vokurka.

Školy nemohou platit žádné stáže a pobyty v Rusku z evropských dotací, oznámilo ministerstvo

Věda a školy

Dvouměsíční stáže se podle Neuronu uskuteční někdy mezi dubnem a říjnem, přičemž první studenti tam odcestují koncem dubna. Grant pokryje účastníkům cestovní náklady, víza, ubytování a diety. Vyhlášení dalšího ročníku proběhne v listopadu.

Projekt podle Neuronu podpořilo také izraelské velvyslanectví v Česku.

Žáci a studenti vypustí k hranicím s vesmírem balonovou sondu

Věda a školy

Výběr článků

Načítám