Hlavní obsah

Ornitologové poprvé po půl století objevili vzácného ledňáčka, vzápětí ho zabili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Na tým amerických ornitologů se snáší vlna kritiky. Když po více než půl století vypátrali na Šalamounových ostrovech samečka vzácného ledňáčka vousatého (Actenoides bougainvillei), slavnostně se s ním vyfotili a „v zájmu vědy” ho usmrtili.

Článek

Objev pestře barveného ledňáčka se tento měsíc poštěstil týmu amerického ornitologa Chrise Filardiho z Národního přírodovědného muzea v New Yorku.

Při svém pátrání na Šalamounových ostrovech badatelé pěvce nejprve krátce zaslechli a později konečně také zahlédli. Až dosud přitom znali pouze stavbu těla samiček.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

A právě to je důvod, proč američtí vědci modro-oranžového ptáka zahubili, píše ornitologický server Dodo.com. Používá při tom eufemistický obrat „uschovali k dalšímu zkoumání“.

Chris Filardi vypátral ledňáčka vousatého a pak ho zabil

Také Filardi, jenž o usmrcení ledňáčka rozhodl, sepsal vysvětlení, které zveřejnil na odborném serveru Audubon.

„Přestože, jsou pozorování i informace o tomto ptákovi velmi kusé, nejedná se o ohrožený druh. Starší z místního kmene nám potvrdili, že se Actenoides bougainvillei, kterému říkají Mbarikuku, v jejich domovině vyskytuje hojně a že ho často loví,” hájí se vědec.

„Postupovali jsme proto podle standardních zásad terénních biologů,“ dodal Filardi.

Pokud podle něj odchyt neohrožuje populaci daných živočichů, je naprosto v souladu s etickými zásadami současné biologie.

Emeritní profesor ekologie a evoluční biologie z Coloradské univerzity Marc Bekoff je ale jiného názoru. „Pro některé vědce je to stále hra. Najít krásného a vzácného živočicha, jehož zabije ve jménu něčeho, čím si ospravedlnění svůj lov.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám