Hlavní obsah

Nový laserový batoh vytváří nejmodernější mapy

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stačí si dát na záda speciální batoh, zapnout všech dvaatřicet laserových paprsků a vyrazit do terénu. Přístroj je schopen hodiny snímat data z okolí a počítačový program pak z tisíců laserových snímků vytvoří 3D mapu.

Foto: FIT VUT

Batoh vysílá laserové paprsky, které snímají terén.

Článek

Neocenitelného pomocníka pro geodety, který jim ušetří nikoli hodiny, ale celé dny práce, vyvinuli na Fakultě informačních technologií brněnského Vysokého učení technického. Prototyp se dokončuje.

„Výhodou laserového batohu je to, že se s ním dá dostat téměř všude. Už jsme s ním mapovali nemocniční budovy určené k rekonstrukci, ale také elektrické vedení vysoko v horách, a to v mnohakilometrovém a poměrně členitém terénu,“ řekl Právu tvůrce projektu Martin Veľas.

Architekti, projektanti i investoři docení především výstup ze snímání dat, kterým je počítačová 3D mapa. Do prostoru může po spuštění mapy uživatel i vstoupit. Jsou v něm zaznamenána všechna data o délce, šířce a hloubce.

Čtyři bubliny vnášejí do hranaté zástavby ducha sci-fi

Tipy a trendy

Dosud projektant na zaměření místností v objektu před rekonstrukcí potřebuje laserový metr, s jehož pomocí si je změří, vytvoří si jednoduché plánky, které pak překresluje. To vše je nyní schopen za něj udělat nový systém.

Výsledek za několik hodin

Vývojáři jej vytvořili po domluvě s geodety z brněnské firmy Geodrom. Podle jejich požadavků laserový batoh a programy pro zpracování dat upravují tak, aby bylo možné ještě efektivněji měřit nejen interiéry, ale pořizovat mapy i z těch nejnáročnějších míst v terénu. Batoh by tak mohl pomáhat i při plánování větších staveb.

Foto: FIT VUT

Batoh vysílá laserové paprsky, které snímají terén.

Vývojáři do něj uložili přenosný počítač a dva laserové skenery, z nich každý vyzařuje do svého okolí šestnáct paprsků, které prostor snímají. Postupné pořizování laserových snímků sleduje geodet on-line, a to s využitím speciální aplikace na svém mobilním telefonu nebo na tabletu.

Nadace dvou českých vědců podpoří mladé chemiky 200 miliony

Věda a školy

Není třeba ve snímané lokalitě stát a čekat na pořízení dat, stačí prostorem jen zvolna projít. Snímky jsou pak staženy do počítače, kde si je speciálně vytvořený program přepočítá a ihned z nich vytvoří 3D mapu i se všemi daty. Výsledek je v počítači za několik hodin, a to i s přesnými daty z měření.

„Náš batoh sice vypadá trošku futuristicky, ale svoji práci odvede. Časem pro něj jistě najdeme ještě širší využití,“ dodal Veľas.

Mapují významné parky z dob totality

Domácí

Reklama

Související články

Mapují významné parky z dob totality

Brněnští arboristé se poprvé v historii obsáhle zabývají parky a zahradami, které vznikly v Čechách a na Moravě v období nacismu a komunismu, tedy mezi léty...

Výběr článků

Načítám