Hlavní obsah

Mapují významné parky z dob totality

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brněnští arboristé se poprvé v historii obsáhle zabývají parky a zahradami, které vznikly v Čechách a na Moravě v období nacismu a komunismu, tedy mezi léty 1939 a 1989. Cílem pětiletého projektu je posoudit tato dochovaná krajinářská díla, ověřit, zda jsou dostatečně chráněna, a vytvořit soubor nástrojů péče o ně coby o netradiční součást kulturního dědictví.

Foto: Mendelova univerzita Brno

Nemocniční zahrada v Hodoníně je podle odborníků příkladem velmi kvalitní krajinářské práce z dob socialismu.

Článek

Projekt potrvá do konce roku 2022 a ministerstvo kultury ho podpořilo částkou dvacet milionů korun. Vědci ze Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně spolu s Výzkumným ústavem geodetickým, topografickým a kartografickým už vybrali třicet nejhodnotnějších lokalit, které budou podrobně zkoumat. Je mezi nimi například Botanická zahrada a arboretum Mendelovy univerzity v Brně, krajinářská úprava pietního území v Lidicích na Kladensku i parkové úpravy okolí někdejšího Stalinova pomníku v Praze.

Odborníci se už v minulosti zabývali zahradnickou tvorbou za první Československé republiky, která znamenala pomyslný vrchol. „Po únoru 1948 se krajinářská tvorba předchozího období stala předmětem kritiky. Bylo na ni nahlíženo jako na buržoazní a kapitalistický symbol. Docházelo navíc k postupnému zániku všech původních podnikatelských a tvůrčích subjektů,“ uvedl za tým odborníků Roman Zámečník.

Tajemství unikátního nacistického pomníku. Je jediný v Česku

Historie

Dosud se nikdo obsáhle nezabýval tím, co v oboru vzniklo za totality. Nedostatek informací o zahradně-architektonické tvorbě druhé poloviny 20. století tak vede při úpravě zelených ploch k nenahraditelným škodám. „Cílem projektu je shromáždit a často zachránit dostupné zdroje informací, kriticky je vyhodnotit a zpřístupnit je pro jejich další využití,“ uvedl Zámečník.

Vědci už prostudovali 300 míst, z nich pak vybrali třicítku těch nejzásadnějších. Vybraná místa by měla svým aktuálním stavem, dobou vzniku a charakterem zahradní úpravy co nejlépe prezentovat zahradně-architektonickou tvorbu sledovaného období. Další faktorem výběru byla osobnost tvůrce nebo souvislosti vzniku parku.

Jedinečná nemocniční zahrada

Tímto způsobem se do výběru dostala například zahrada nemocnice TGM v Hodoníně, která je dílem významné osobnosti zahradně-architektonické tvorby Bohdana Wagnera, spoluzakladatele dnešní Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity. Tato zahrada je v rámci Česka zajímavým a ojediněle zachovaným příkladem rané fáze tvorby období socialismu.

Je kombinací arboristiky z dob první republiky a nově nastupujícího stylu z dob socialismu. Zásadní je také to, že se k této zahradě zachovala komplexní dokumentace z roku 1952. Podle odborníků i za socialismu vznikla nadčasová krajinářská díla, jako je Botanická zahrada a arboretum Mendelovy univerzity od architekta Ivara Otruby.

Reklama

Výběr článků

Načítám