Hlavní obsah

Na Galapágách se znovu objevila vyhynulá želva

– Quito

Ekvádor tento týden potvrdil, že na Galapágách byla objevena obří želva z druhu, který byl více než 100 let považován za vyhynulý. Původní domněnku prokázaly testy DNA, které provedli vědci z americké Yaleovy univerzity, uvedla agentura AFP. Správci národního parku na Galapágách chystají průzkumnou expedici, která má zjistit, zda na ostrovech žijí další exempláře tohoto druhu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na Galapágách se znovu objevila vyhynulá želvaVideo: Reuters

 
Článek

Vědci potvrdili, že želví samička nalezená průzkumnou expedicí na souostroví Galapágy v roce 2019 patří k druhu Chelonoidis phantasticus.

„Více než 100 let jsme si mysleli, že vyhynula, ale nyní jsme potvrdili její existenci,“ uvedl o želvě ekvádorský ministr životního prostředí Gustavo Marique.

Počty želv klesaly od 19. století

Skutečnost, že se opravdu jedná o exemplář druhu Chelonoidis phantasticus, se podařilo plně prokázat jen díky výzkumu Yaleovy univerzity. Vědci srovnali DNA želvy žijící na Galapágách se vzorky dalšího exempláře tohoto druhu želvy z roku 1906, který je ve sbírkách akademie věd v Kalifornii.

Stoletý zachránce želvího druhu se dočkal. Po 87 letech se vrátil domů

Věda a školy

Druh Chelonoidis phantasticus žil na ostrově Fernandina, který není trvale obydlený. Patřil k 15 druhům obří želvy, které se na Galapágách vyskytovaly. Počet obřích želv na souostroví výrazně klesl v 19. století kvůli rybolovu. Dva druhy jsou dnes považovány za vyhynulé.

Je jí asi 80 až 100 let

Samička, kterou badatelé nalezli před dvěma roky, se nyní nachází ve středisku na ochranu obřích želv. Podle ošetřovatelů se jí daří dobře. Dali jí jméno Fernanda, a to podle ostrova, kde se její druh vyskytuje. Nejistota panuje jen kolem jejího věku.

Podle ředitele galapážského národního parku Dannyho Ruedy jí může být mezi 80 až 100 roky. „A váží 30 kilogramů,“ doplnil.

Další krok k záchraně. Vědci vytvořili čtyři nová embrya prakticky vyhynulých nosorožců

Věda a školy

Rueda dále zmínil, že na druhou polovinu letošního roku park chystá velkou průzkumnou misi na ostrov Fernandina. Jejím cílem bude objevit další želvy druhu Chelonoidis phantasticus.

Ochranáři se totiž obávají, že Fernandu potká stejný osud jako želvu George v roce 2012. George byl posledním známým exemplářem druhu Chelonoidis abingdon. Kvůli tomu, že se odmítal pářit s ostatními želvami, s ním vyhynul i celý jeho druh.

„Je to teď každopádně jedno z nejvýznamnějších zjištění, jaké kdy náš národní park měl. Je to sen, je to naděje pro nový druh želvy na Galapágách. Obnovili jsme nový druh, který byl zaregistrován jako vyhynulý, a to nám dává energii pokračovat ve všech našich programech ochrany a obnovy populací želv,“ sdělil pak Rueda agentuře Reuters.

Darwinova zastávka

Galapágy, které leží 900 kilometrů západně od Ekvádoru, jsou pro svou jedinečnou faunu a flóru zapsány na seznamu světového dědictví UNESCO.

Souostroví, které protíná rovník, tvoří zhruba 20 větších a stovky menších ostrovů sopečného původu. Jen pět z nich je trvale obydleno. Objeveny byly v 16. století.

Galapágy přišly o slavný skalní útvar. Darwinův oblouk se zřítil do moře

Cestování

V roce 1835 na ostrovech strávil šest týdnů pozorováním živočichů britský přírodovědec Charles Darwin. Zřejmě právě na základě výsledků těchto pozorování vytvořil svou základní koncepci přirozeného vzniku a vývoje druhů evolucí, jejíž hlavní hybnou silou je přírodní výběr.

Reklama

Související články

U Skotska se vzácně objevil plejtvák sejval

Do ne úplně běžného prostředí se dostal exemplář plejtváka sejvala, když byl zaznamenán v klidných vodách zálivu Firth of Forth na východě Skotska. Záliv je...

Výběr článků

Načítám