Hlavní obsah

U Skotska se vzácně objevil plejtvák sejval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do ne úplně běžného prostředí se dostal exemplář plejtváka sejvala, když byl zaznamenán v klidných vodách zálivu Firth of Forth na východě Skotska. Záliv je součástí Severního moře, pro tento druh kytovce jde však o oblast, kam většinou nezavítá. Video s mořským savcem bylo natočeno 11. dubna, agentura AP ho zprostředkovala tento týden.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: U Skotska se vzácně objevil plejtvák sejvalVideo: AP

 
Článek

Ve Skotsku byl daný živočich podle místního deníku The National spatřen teprve podeváté za posledních 50 let.

Do neapolského přístavu přitáhli mrtvolu velryby. Mohly ji zabít „spalničky“

Koktejl

Plejtvák sejval (Balaenoptera borealis) je kytovec z podřádu kosticovci. Je to třetí největší druh plejtváka, rozměrnější jsou tedy jen plejtvák obrovský a plejtvák myšok. Maximální hmotnost činí zhruba 40 tun a délka 19,5 metru.

Žije v mořích a oceánech téměř celého světa, nejčastěji se ale zdržuje při hlubokých pobřežích, zároveň se ale, což je v tomto „skotském” kontextu zajímavé, vyhýbá ohraničeným prostorům, jakými jsou třeba zátoky.

Tání ledu ohrožuje mláďata tuleňů u kanadského souostroví

Věda a školy

Celkově jinak platí, že většinou neplave do vod „vyloženě arktických”, či naopak „vyloženě tropických”. Migruje každý rok na zimu z chladných vod do vod mírného až subtropického pásu.

Nedávno mrož lední ve Walesu

V březnu zase došlo k nečekanému zpozorování mrože ledního při pobřeží hrabství Pembrokeshire ve Walesu. Savec jinak typicky obývající Severní ledový oceán, příležitostně i sever Atlantského oceánu, byl spatřen na tamním útesu. I jeho výskyt obecně v Británii je nesmírně vzácný.

Vzácný návštěvník. Mrož lední se objevil ve Walesu, připlaval z Irska

Věda a školy

Ještě o týden dříve byl tento dvoumetrový a zřejmě poměrně mladý exemplář mrože spatřen v oblasti irského hrabství Kerry, než se vydal ještě více na jih. Pravděpodobně putoval za potravou.

Den Země oslavuje naši planetu a zároveň vybízí k její ochraně

Historie

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám