Hlavní obsah

Mezinárodní vesmírná stanice funguje 20 let. Připojila se k ní další loď

– Bajkonur/Praha • Aktualizováno

Již 20 let existuje Mezinárodní vesmírná stanice (ISS), která je jedinou lidmi trvale obydlenou stanicí v kosmu. Její první díl, ruský modul Zarja, vynesla na oběžnou dráhu raketa Proton, která odstartovala z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu 20. listopadu 1998. Počátkem prosince se zrodila ISS, když se k Zarje připojil americký modul Unity. Do současnosti bylo ke stanici vyneseno téměř 40 modulů. Nyní tam přistála zásobovací loď Cygnus.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Americká loď Cygnus dopravila na ISS přes tři tuny nákladuVideo: Reuters

 
Článek

Mezivládní dohoda o vybudování a provozování ISS byla podepsána v lednu 1998 představiteli 14 zemí a agentur pro kosmické lety. Současná ISS navazuje na stanici, kterou chtěly vybudovat různé západní země spolu s USA, roku 1993 se přidalo Rusko. Projekt Freedom se pak přejmenoval na Alpha, aby nakonec skončil u Mezinárodní vesmírné stanice.

Foto: NASA

Mezinárodní vesmírná stanice (ISS)

Do projektu jsou zapojeny Spojené státy (agentura NASA), Rusko (kosmický úřad Roskosmos), Evropská vesmírná agentura (ESA), Japonsko, Kanada a Brazílie. Většinu dílů komplexu ale vlastní USA a Rusko. Jejich hodnota se odhaduje na 100 miliard dolarů (2,2 bilionu korun).

Stálá posádka od roku 2000

Od 2. listopadu 2000 na stanici trvale pobývá posádka, která čítá obvykle dva až šest členů, pravidelně se střídá po půl roce. Dosud stanici navštívilo přes 250 osob, z toho sedm vesmírných turistů. Někteří z astronautů či kosmonautů tam byli vícekrát.

V neděli 18. listopadu u vesmírné stanice zakotvila ruská nákladní loď Progress, připojila se k servisnímu modulu Zvezda v ruské sekci stanice. Tu v pátek 16. listopadu nejprve do kosmu vynesla ruská raketa typu Sojuz – poprvé od říjnového incidentu. [celá zpráva]

Foto: RKK Eněrgija/NASA

Nosná raketa Sojuz s nákladní lodí Progress na kazašském kosmodromu Bajkonur

Vesmírný kamion Progress tam dopravil dvě a půl tuny nákladu, včetně vody, potravin, ale i kyslíku, paliva, náhradních dílů a různých věcí pro další vědecké experimenty na orbitálním komplexu.

Cygnus veze i zmrzlinu

Ke stanici o víkendu zamířila další nákladní loď, a to Cygnus (Labuť) americké společnosti Northrop Grumman. V pondělí dopoledne se k ISS přiblížila. V 11:28 SEČ ji zachytilo robotické rameno, což kontrolovala americká astronautka Serena Auñón-Chancellorová. Následně dochází k úplnému spojení se stanicí, konkrétně s jejím modulem Unity. Oznámila to NASA na svém Twitteru.

Jde o desátý zásobovací let lodi Cygnus pro ISS. Tentokrát na orbitální komplex dopravila více než tři tuny zásob a dalšího materiálu, mimo jiné 3D tiskárnu a zásobu zmrzliny pro posádku. Odpojí se příští rok v únoru. Stejně jako devět jejích předchůdců zanikne při průletu atmosférou a její zbytky dopadnou do Tichého oceánu.

Dalšími nynějšími obyvateli speciálního domu na oběžné dráze jsou německý velitel Alexander Gerst a Rus Sergej Prokopjev. Kvůli selhání sojuzu z 11. října se na ISS nedostali dva noví členové posádky, ruský kosmonaut Alexej Ovčinin a Američan Nick Hague. Měli by na místo zamířit na jaře. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám