Hlavní obsah

Havárii Sojuzu zavinili montéři nosné rakety, selhaly všechny tři kontroly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruská agentura Roskosmos zřejmě našla viníky havárie pilotované rakety Sojuz MS-10, jejíž návratový modul před týdnem nouzově přistál v kazašské stepi. Za nehodu mohou špatně namontované snímače, napsala agentura RIA Novosti s odvoláním na zdroj obeznámený s výsledky vyšetřování.

Foto: Dmitri Lovetsky, ČTK/AP

Sojuz MS-10 musel po startu nouzově přistát v kazašské stepi.

Článek

Na „náhodné odchylky od dokumentace“ narazili podle ruské agentury kontroloři při studiu záznamů, které jsou při montáži povinni vést zaměstnanci kosmodromu.

Chyby se prý nedopustili jen montéři, ale i pracovníci kontroly, která je na Bajkonuru trojí. Nejcitlivější fáze montáže kontroluje navíc armáda.

Jména viníků znají

Vyšetřovací komise jména pravděpodobných viníků zná a případ řeší, napsala agentura RIA Novosti. Pokud se vina montérů potvrdí, je to podle expertů v dané situaci dobrá zpráva.

„Viníci budou potrestáni a starty Sojuzů budou obnoveny. Kdyby byla chyba ve výrobním závodě, trvalo by to dlouho a zkontrolovat by se musely rakety připravené na všech ruských kosmodromech,“ řekl agentuře její zdroj.

Posádka havarovaného Sojuzu složená z ruského kosmonauta Alexeje Ovčinina a Američana Nicka Haguea kritické chvíle bez úhony zvládla. O termínu jejich opakovaného startu zatím není nic bližšího známo, hovoří se o jaru 2019.

Reklama

Výběr článků

Načítám