Hlavní obsah

Masarykova univerzita chystá cvičnou nemocnici

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cvičnou pětipodlažní nemocnici pro budoucí lékaře a také biobanku, v níž bude možné uchovat až dva miliony hluboce zamražených lidských vzorků, otevře v letošním roce brněnská Masarykova univerzita. V obou případech jde o projekty celoevropského významu.

Foto: Vizualizace – Masarykova univerzita

Cvičná nemocnice v kampusu univerzity v Brně-Bohunicích bude kopií skutečné nemocnice.

Článek

Nemocnice vyjde na bezmála miliardu korun a bude plná simulátorů, které napomohou k přípravě zdravotníků na jejich budoucí povolání.

Biobanka pomůže univerzitnímu centru Recetox dlouhodobě zkoumat zdravotní stav obyvatelstva, a především jeho vývoj.

Stavba vyjde bezmála na miliardu korun a bude plná simulátorů, které umějí i plakat.

Zejména cvičná nemocnice bude mezinárodním unikátem. Vše v ní bude jako v nemocnici. Dokonce mezi trenažéry, simulátory a figurínami budou i zařízení, která při nácviku některého ze zákroků budou schopna napodobit lidský pláč, křik a dokonce krvácení.

Budoucí lékaře čekají díky nejmodernější technice mnohahodinové porody spojené s četnými komplikacemi. Samozřejmě vše bude jenom jako a pod dohledem zkušených lékařů, těm bude asistovat také nejmodernější technika.

Nová naděje pro většinu mužů. Problém s prostatou pomáhá odstranit horká pára

Věda a školy

Zařízení budou podrobně sledovat jednotlivé výkony studentů a následně jim ukazovat, co mohli při zákroku udělat lépe a také rychleji. Takovéto cvičné nemocnice fungují například v USA. Ta brněnská vznikne jen díky finanční podpoře Evropské unie (EU).

Odborníci ji přirovnávají k automobilovému trenažéru. Jízda na něm je jedním ze základních školení v autoškolách pro žáky, kteří si chtějí udělat řidičský průkaz.

Budova v kampusu v Brně-Bohunicích bude dokonale napodobovat nemocniční prostředí včetně urgentního příjmu, operačních sálů i standardních nemocničních pokojů.

Unikátní biobanka v podzemí

Ve stejném areálu vznikne laboratoř, která bude mít dvě patra pod zemí za zhruba 200 milionů korun unikátní biobanku. Ukládat se v ní budou vzorky nejen z lidských tkání, ale také spojené se životním prostředím.

Vědci by díky jejich zkoumání mohli poodhalit například příčiny toho, co u malých dětí působí poruchy pozornosti nebo poruchy autistického spektra.

Budou se zabývat také onemocněními souvisejícími s poruchou imunitního systému v těle nebo chorobami, které působí u nejstarší generace neurodegenerativní změny.

Vědci se budou zabývat tím, jak se nevidomí orientují ve městech

Věda a školy

Plně automatizovaná biobanka zajistí vysokou kvalitu dlouhodobě uchovávaných vzorků a umožní mezinárodní vědecké komunitě získat unikátní data z málo studovaného středoevropského regionu.

Cílem pracovníků biobanky bude shromáždit vzorky od 10 tisíc lidí, jejichž zdravotní stav by sledovali nadcházejících dvacet let. Tím by získali srovnání a informace také o tom, jak jsou na tom se zdravím nejen jednotlivci, ale i rodiny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám