Hlavní obsah

Nová naděje pro většinu mužů. Problém s prostatou pomáhá odstranit horká pára

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Téměř každý muž se ve vyšším věku setkává s problémem, kterému se obecně říká zvětšená prostata. S novou léčbou prostaty, která nahradí chemii a je rovněž šetrnější než dosud požívané laserové či jiné operace, se v ČR vůbec poprvé pochlubila Fakultní nemocnice v Brně. Ta, zatím jako jediná, vlastní a používá celosvětově schválený generátor páry.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Nový způsob léčení zbytnělé prostaty

Článek

Zvětšená prostata přináší různé urologické potíže, mužům se výrazně zhorší kvalita života, a bohužel stále více případů končí v lepším případě operací, v horším i rakovinou prostaty.

Právě pára je podstatou zcela nového unikátního zákroku, během kterého se prostata podstatně zmenší. Má to ale jeden „drobný“ háček. Zákrok přijde na 35 000 korun (bez DPH) a zatím ho pojišťovny nehradí.

„Děláme však vše proto, aby se zákrok dostal mezi hrazené úkony. Určitě se to musí systému vyplatit,“ říká přednosta Urologické kliniky FN Brno profesor Dalibor Pacík, který už se svým týmem v Brně provedl prvních šest hrazených zákroků.

Zákrok samotný trvá i s přípravou necelou půlhodinu. Jeho podstatou je působení horké páry po zavedení endoskopickým zařízením močovou trubicí k prostatě. V ní pára, jejíž teplota v tkáni nepřevyšuje 70 stupňů, působí tepelnou energií.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Profesor Dalibor Pacík, který se podílel na vzniku nové světově unikátní metodě léčby zbytnělé prostaty popsal princip zákroku.

„Základním a unikátním momentem nové technologie je fyzikální princip konvektivního vedení tepelné energie při aplikaci vodní páry do živé tkáně. Tento postup je zcela odlišný od tzv. konduktivního vedení tepelné energie, ke kterému dochází při aplikaci všech ostatních zdrojů,“ popsal profesor Pacík.

Dále vysvětlil, že nová metoda je zásadně šetrnější v tom, že na rozdíl od dosud prováděných operativních zákroků laserem či termoterapií, kdy se energie šíří z buňky na buňku s rizikem nežádoucího poškození okolních tkání a dalšími negativními jevy, při použití páry tento problém zcela odpadá.

O generátory je zájem po celém světě

„Zákrok touto metodou, která byla nazvaná REZUM, trvá prakticky jen několik minut a pacient po ní z nemocnice odejde. Následuje rehabilitace, která by se měla odehrávat v klidovém režimu doma v délce tří až pěti dnů, poté je odstraněn katetr, který muž po zákroku má,“ uvedl profesor Pacík.

Lékařský výkon je dle Pacíka považován za ambulantní zákrok s tím, že podle posledních ověřených výzkumů má zákrok působnost nejméně 4 roky s 95procentní úspěšností.

„Poté jej lze znovu zopakovat,“ dodává lékař. Jak zároveň ale zdůrazňuje, nejde o léčbu rakoviny prostaty a pacient před zákrokem musí absolvovat potřebná vyšetření, například zda v těle nemá zánět a podobně.

Mladí čeští vědci udělali průlom ve výzkumu boreliózy

Věda a školy

Vlastní klinické práci předcházela několikaletá cesta, při níž byl v roce 2011 osloven americkým partnerem ke spolupráci. Na konci byl vznik celosvětově zcela nové léčebné technologie. Ta se již využívá ve Spojených státech, v Evropě především ve Velké Británii, Německu, Francii, Itálii a Švédsku.

„O generátory páry, což je technologická podstata nového postupu, je nyní celosvětově mimořádný zájem a firma, která má schválenou jejich výrobu, nestačí dodávat. Další generátor pro ČR by měl putovat příští rok do Prahy,“ uvedl Luděk Sekyra za společnost, která první generátor páry pro ČR do Brna získala.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám