Hlavní obsah

Loď Starliner jen tak nepoletí, vrací se do továrny

Washington

Kosmická loď CST-100 Starliner se po několika odkladech startu k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) vrátí do továrny. Na oznámení firmy Boeing upozornila o víkendu agentura DPA s tím, že technici loď odmontují z nosné rakety. Převoz do továrny má umožnit lepší prošetření a nápravu technických potížích lodi.

Foto: Profimedia.cz

Nosná raketa Atlas V společnosti United Launch Alliance (podnik společností Boeing a Lockheed Martin) s kosmickou lodí firmy Boeing jménem CST-100 Starliner

Článek

„Start kosmické lodi Starliner k misi Boe OFT-2 se definitivně odkládá o několik měsíců. První vhodný termín nastane až ve druhé polovině listopadu. To předpokládá, že se Boeingu podaří odstranit všechny problémy,“ konstatoval na Twitteru specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a pražského ČVUT.

Podle dřívějšího prohlášení amerického vesmírného úřadu NASA loď Starliner nemohla odstartovat do vesmíru kvůli přetrvávajícím problémům s indikátorem polohy ventilů na motorech.

Boeing a NASA odkládají start lodi Starliner, nový termín neznámý

Věda a školy

Ten se technikům firmy Boeing nepodařilo opravit s lodí nasazenou na raketě.

V roce 2019 se test nezdařil, nyní pokračují odklady

Starliner měla odstartovat směrem k ISS na konci července. Start byl ale několikrát odložen. Loď v rámci testovací mise měla za úkol dopravit náklad na orbitální komplex a zhruba o necelý týden později přistát zpět na Zemi.

Posádka ISS se dočkala nových přístrojů i pizzy

Věda a školy

První test této kosmické lodi v prosinci 2019 s předpokládaným přistáním na ISS se nezdařil.

Americká loď Starliner má problémy, k ISS nedoletí

Věda a školy

Samotná společnost Boeing každopádně nyní neuvedla, jak dlouho předpokládá, že inženýři budou loď v továrně zkoumat a opravovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám