Hlavní obsah

Kosmická loď přistála v kazašské stepi. Trojice astronautů už rozdává úsměvy

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tři členové posádky Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), americká rekordmanka Christina Kochová, Ital Luca Parmitano a Rus Alexandr Skvorcov, se ve čtvrtek vrátili zpět na Zemi. V 6:50 SEČ se kosmická loď Sojuz MS-13 s nimi na palubě od ISS zdárně odpojila. V 9:18 došlo k zážehu jejích motorů, aby mohlo plavidlo opustit svou oběžnou dráhu a vydat se směrem ke kazašské stepi, kde v 10:12 přistálo.

Záznam: Návrat astronautů z ISS, mezi nimi je i rekordmanka v pobytu ve vesmíru KochováVideo: NASA TV

 
Článek

Sojuz MS-13 se nejprve musel odpoutat od staničního modulu Poisk, což se povedlo, stejně tak zážeh jeho motorů.

V 9:49 našeho času loď vstoupila do zemské atmosféry – když se o tom informovalo, byla 99 kilometrů nad zemským povrchem. Krátce před oním vstupem se koráb rozdělil na tři moduly, přičemž posádka byla v tom sestupovém, který je opatřen tepelným štítem. U dalších dvou, orbitálního a servisního, proběhla řízená destrukce.

Foto: NASA TV

Návrat astronautů z ISS

Na obvyklém přistávacím místě jihovýchodně od města Džezkazgan v Kazachstánu modul s astronauty pomocí padáků bezpečně dosedl podle plánů v 10:12 SEČ. Padáky se otevřely ve výšce 11 km. Všichni tři už byli z modulu vytaženi, vypadají spokojeně a rozdávají úsměvy.

Oficiálně tak na ISS skončila Expedice 61, jejíž součástí byli i právě Kochová z americké vesmírné agentury NASA, Parmitano z Evropské kosmické agentury (ESA) a Skvorcov z ruské vesmírné korporace Roskosmos. Na orbitálním komplexu tak začíná takzvaná Expedice 62.

Astronautka Christina Kochová se stala ženskou rekordmankou v délce pobytu ve vesmíru

Věda a školy

Christina Kochová se stihla stát rekordmankou mezi ženami ohledně délky nepřetržitého pobytu ve vesmíru, stejně tak se s kolegyní Jessicou Meirovou účastnila prvních čistě ženských výstupů do otevřeného kosmického prostoru. Kochová strávila na ISS celkem 328 dní, zatímco Parmitano se Skvorcovem „jen” po 201 dnech.

Foto: NASA TV

Loď Sojuz MS-13 po odpojení od ISS

Do dubna budou na ISS jen tři lidé

Na stanici nadále zůstává ruský kosmonaut Oleg Skripočka, kterému o den dříve předal Parmitano velení, a američtí letoví inženýři Jessica Meirová a Andrew Morgan.

Astronautky vystoupily do kosmu, aby vyměnily baterie u ISS

Věda a školy

Budou tam jen ve třech až do začátku dubna, kdy mají k vesmírné laboratoři podle plánů přiletět americký astronaut Chris Cassidy a ruští kosmonauti Nikolaj Tichonov a Andrej Babkin, jak uvádí úřad NASA na svém webu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám