Hlavní obsah

Koronavirus, rakovina i HIV. Minitester odhalí nemoci už v terénu

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Půjde o malou přenosnou krabičku o velikosti mobilního telefonu, s níž bude možné přímo v terénu zjistit z odebraných lidských vzorků, zda je dotyčný muž nebo žena, popřípadě jestli trpí koronavirem, onemocněním HIV, rakovinou nebo některým z dalších závažných onemocnění.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Nejen antigenní testy by mohl nahradit tester vyráběný českými vědci

Článek

Tester vyvíjejí čeští vědci, kteří ho chtějí do konce roku představit veřejnosti. V podstatě jde o to, dostat nejrůznější laboratorní testery do krabičky, která bude lehce přenosná a s níž bude schopna pracovat podle jednoduchého návodu proškolená osoba, nikoli laborant.

Testování je od úterý povinné i pro agenturní pracovníky

Domácí

Krabička bude aplikací propojena s mobilem testujícího, jemuž po provedení základních úkonů s testerem vyskočí na displeji telefonu rovnou výsledek testu. Práce s testerem by měla vypadat tak, že se odebere vzorek, vloží se do zkumavky s roztokem a protřepe se, pak se ze zkumavky odsaje pipetou a vloží se do nádobky v přístroji. Nakonec stačí už jen zmáčknout tlačítko a počkat na výsledek.

Jako trikordér ze Star Treku

Zařízení využijí policisté, zdravotníci, záchranáři i ti, kteří bojují s pandemií koronaviru. Cílem totiž je, aby se využíval především u rychle a jednoduše se šířících nemocí.

Foto: VUT Brno

Přístroj s pomocí svých kolegů vyvíjí Pavel Neužil z brněnského Vysokého učení technického.

„Ve filmové sáze Star Trek měli takzvaný trikordér, což byla krabička, kterou vám někdo přiložil na kůži a zjistil, jaké máte nemoci. Naše zařízení tohle neumí. Dokážeme ale říct, jestli je v odebraném vzorku to, co je hledáno, tedy třeba konkrétní gen nebo virus. Musíme ale vědět, co přesně chceme najít,“ řekl Právu Pavel Neužil z brněnského Vysokého učení technického (VUT), který se svými kolegy na vývoji testeru pracuje.

Vědeckou polární stanici navrhli v Brně

Věda a školy

Mobilní tester vzniká za pomoci Vojenského zdravotního ústavu či vědců brněnské Mendelovy univerzity. „Vzorek dáme do roztoku, kde dojde ke zničení obalu buněk. Pokud jde o koronavirus, tak v tu chvíli přestává být nebezpečný. U pachové stopy nás zajímá, jestli jde o buňku ženy, muže nebo zvířete,“ vysvětlil Neužil.

Reklama

Výběr článků

Načítám