Hlavní obsah

K ISS letí nová posádka. Včetně prvního astronauta z Emirátů

Novinky,
Aktualizováno

Na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) míří tři noví členové posádky, Američanka Jessica Meirová, Rus Oleg Skripočka a první kosmonaut Spojených arabských emirátů (SAE) Hazza Mansúrí. Dopravuje je tam ruská kosmická loď Sojuz MS-15, kterou z kazašského kosmodromu Bajkonur vynesla na orbitu raketa Sojuz FG. Přistání u ISS má být šest hodin po startu ze Země, ten se uskutečnil podle plánu v 15:57 SELČ.

Záznam: Start rakety k ISS s novou posádkouVideo: NASA TV

 
Článek

Necelých devět minut po startu se loď Sojuz MS-15 od nosné rakety oddělila a již je bezpečně na své dráze k ISS. Potvrdili to Rusové i Američané. Noví členové posádky se mají připojit ke staničnímu servisnímu modulu Zvezda ve středu ve 21:45 našeho času.

Mezinárodní tým tedy čeká zhruba šestihodinová kosmická plavba. Pro Skripočku z ruské agentury Roskosmos jde již o třetí let, Mansúrí ze SAE i Meirová z amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) zažívají premiéru.

Foto: NASA/Bill Ingalls

Nová posádka mířící na ISS: zleva Hazza Mansúrí, Oleg Skripočka a Jessica Meirová

Mansúrí letí jen na osmidenní misi – jako účastník kosmického letu na základě smlouvy mezi SAE a Roskosmosem.

Úspěšný start oznámila NASA na svém Twitteru.

Devět osob na ISS

Asi dvě hodiny po přistání se otevřou dveře mezi Sojuzem a ISS, načež nové obyvatele přivítá velitel stanice Alexej Ovčinin z Roskosmosu s kolegou Alexandrem Skvorcovem, dále astronauti NASA Christina Kochová, Nick Hague a Andrew Morgan a Ital Luca Parmitano z Evropské kosmické agentury (ESA).

Japonská zásobovací loď Bílý čáp po odkladech míří k vesmírné stanici

Věda a školy

Na orbitální laboratoři tak bude hned devět lidí, avšak pouze do 3. října, pokud samozřejmě vše půjde podle plánů. Ten den se mají Hague a Ovčinin po své více než 200denní misi vrátit na Zemi, a to společně právě s Mansúrím na palubě lodi Sojuz MS-12. Meirová a Skripočka stráví na ISS přes půl roku.

Posádka permanentně obývaného komplexu na oběžné dráze bude nadále pokračovat v práci na stovkách experimentů v biologii, biotechnologii, fyzice a vědě o Zemi a vesmíru.

Foto: NASA/Bill Ingalls

Loď Sojuz MS-15 během příprav na let

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám