Hlavní obsah

Sojuz s ruským androidem Fjodorem zakotvil u vesmírné stanice

• Aktualizováno

Ruská vesmírná loď Sojuz MS-14 s androidem Fjodorem na palubě v úterý zakotvila u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Akce byla úspěšná teprve na druhý pokus. V sobotu se manévr nezdařil kvůli závadě na naváděcím systému stanice.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sojuz přistál u ISSVideo: Reuters

 
Článek

„Zakotvení potvrzeno!“ informoval na Twitteru americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Ten poznamenal, že loď a stanice se spojily v 05:08 SELČ. Orbitální komplex se v té době nacházel asi 400 kilometrů nad východním Mongolskem.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Android Fjodor, který se nachází na palubě lodi Sojuz.

Loď Sojuz MS-14 odstartovala z kosmodromu Bajkonur minulý čtvrtek k letu, který má prověřit slučitelnost nosné rakety Sojuz-2.1a s pilotovanými loděmi z řady Sojuz MS. Na palubě lodi proto nebyl žádný astronaut, pouze člověku podobný robot Fjodor, který nese také identifikační označení Skybot F-850. Měří 1,8 metru a váží 160 kilogramů.

V sobotu ráno SELČ se loď MS-14 měla automaticky připojit k ISS, ale v jisté chvíli se přestala ke stanici přibližovat a začala se od ní náhle vzdalovat. Podle expertů byla chyba na straně stanice.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Start ruské vesmírné lodi Sojuz k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). na plaubě je android Fjodor.

Fjodor na ISS stráví zhruba dva týdny. Za tu dobu by se měl sžívat s lidskou posádkou na stanici a učit se pohybovat v prostředí s nulovou gravitací. Sbírá rovněž telemetrická data a údaje o silách při letu. Do budoucna se také předpokládá, že by mohl pracovat na místech, která jsou pro lidi příliš nebezpečná, nebo že by mohl být vyslán na dlouhé kosmické cesty.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám