Hlavní obsah

Italka a Rus vylepšovali u ISS robotickou ruku, kterou chtěl Rogozin zrušit

Italská astronautka Samantha Cristoforettiová ve čtvrtek coby první Evropanka vystoupila z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) do volného kosmického prostoru. Doprovázel ji ruský kosmonaut Oleg Artěmjev. Mise trvající kolem sedmi hodin zahrnovala i práce na evropském robotickém rameni.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Astronauti upravovali robotickou ruku vně ISSVideo: Reuters

 
Článek

„Ve čtvrtek 21. července proběhl mezi 16:50 a 23:55 SELČ výstup do volného kosmického prostoru z ruského segmentu ISS. Oleg Artěmjev (červené rozlišovací pruhy) a Samantha Cristoforettiová (modré pruhy) strávili vně stanice sedm hodin a pět minut a splnili plánované úkoly,“ shrnul na Twitteru specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a Fakulty strojní ČVUT v Praze.

Přestaňte to používat, nařídil bývalý šéf Rogozin

Mezi úkoly dvojice při výstupu patřily mj. práce na robotickém rameni evropské výroby (ERA), které se nedávno ocitlo v centru napětí mezi Moskvou a Západem kvůli ruské invazi na Ukrajinu, jak připomněla agentura AFP.

Modernizovaná evropská nosná raketa Vega má za sebou první start

Věda a školy

Začátkem minulého týdne tehdejší šéf ruské vesmírné korporace Roskosmos Dmitrij Rogozin nařídil kosmonautům na ISS, aby přestali toto zařízení používat.

Reagoval tím na rozhodnutí Evropské kosmické agentury (ESA) ohledně mise ExoMars, kterou evropská agentura pozastavila po ruské invazi na Ukrajinu - a pak i definitivně ukončila spolupráci na ní s Roskosmosem. Mise měla na konci roku 2022 vyslat na rudou planetu vozítko, které mělo za úkol pátrat po známkách mimozemského života.

Putin odvolal šéfa Roskosmosu Rogozina

Evropa

Ruský prezident Vladimir Putin minulý pátek Rogozina z funkce šéfa Roskosmosu odvolal, o něco později Washington a Moskva oznámily, že obnoví společné lety na ISS.

Roskosmos se dohodl na další spolupráci s NASA

Svět

Cristoforettiová s Artěmjevem nyní konkrétně instalovali adaptér manipulátoru ERA na pasivní bod BTP-2 na modulu Poisk. Robotické rameno bude sloužit k přesunu nákladu, vybavení, a dokonce i lidí, kteří chodí na „vesmírné procházky“, doplnila agentura Reuters.

Část popisu avizované práce (příspěvek ze čtvrtka)

Poté se dvojice přesunula na ruský laboratorní modul Nauka. Zde oba připravili úchytný bod BTL-4, na který nainstalují platformu s adaptéry pro manipulátor. Další část výstupu zabraly podle Václavíka práce na modulech Poisk a Zvezda a instalace koncových bodů jeřábů GStM-1 a 2. Rovněž vypustili několik tzv. CubeSatů.

Astronauti mají po návratu z vesmíru problém s obnovou kostní hmoty, zjistila studie

Věda a školy

Pětačtyřicetiletá bývalá pilotka stíhačky a současná astronautka ESA Cristoforettiová je na své druhé vesmírné misi, ale poprvé vylezla „ven” do otevřeného vesmíru. Italka drží rekord v délce pobytu ženy v kosmu - v letech 2014 a 2015 strávila na oběžné dráze 199 dní.

Pro Artěmjeva, jenž je současným velitelem ISS, šlo o šestý výstup do vesmírného prostoru, poprvé tak ovšem učinil s jiným kolegou než s kosmonautem z Ruska, poznamenala AFP.

Mezinárodní vesmírná stanice dlouho symbolizuje užší vztahy mezi Ruskem a Spojenými státy. V současné době zůstává jednou z posledních oblastí spolupráce mezi Moskvou a Západem, který na Rusko uvalil sankce kvůli jeho vojenské agresi na Ukrajině.

Posádka spolu prý vychází

Navzdory vypjaté situaci na Zemi sedm obyvatel ISS podle agentury AP opakovaně tvrdilo, že spolu na orbitě vycházejí dobře, stejně jako řídící týmy v americkém Houstonu a Moskvě.

Současné osazenstvo orbitálního komplexu tvoří tři Američané Jessica Watkinsová, Robert Hines a Kjell Lindgren z vesmírného úřadu NASA, tři Rusové Sergej Korsakov, Denis Matvějev a zmiňovaný Artěmjev z Roskosmosu a Italka Cristoforettiová z ESA.

NASA odsoudila oslavu ruských kosmonautů na ISS po dobytí Luhanské oblasti

Věda a školy

Kontroverzi nicméně zejména na Zemi vzbudilo, když na začátku července ruští kosmonauti oslavili dobytí východoukrajinské Luhanské oblasti ruskými silami. Roskosmos zveřejnil snímky, na nichž ruská posádka pózuje s vlajkami proruských - luhanských i doněckých - separatistů.

Výběr článků

Načítám