Hlavní obsah

Modernizovaná evropská nosná raketa Vega má za sebou první start

Kourou (Francouzská Guyana)

Z vesmírného střediska Kourou ve Francouzské Guyaně odstartovala ve středu nová raketa Evropské kosmické agentury (ESA) jménem Vega-C. Jde o vylepšenou verzi už používané rakety Vega – má silnější pohon, a může tak nést větší náklad. Hlavním výrobcem rakety je italská společnost Avio, na programu spolupracuje 13 členských států ESA včetně Česka.

Modernizovaná evropská nosná raketa Vega uskutečnila zahajovací letVideo: EUROPEAN SPACE AGENCY (ESA), AP

 
Článek

Raketa odstartovala ve středu v 15:13 SELČ a do vesmíru vynesla zhruba půltunový náklad. Jeho součástí byl větší satelit LARES-2 italské vesmírné agentury, který je součástí měření Lensova-Thirringova jevu, a šestice menších družic typu CubeSat pro vědecké účely z Itálie, Francie a Slovinska.

Lensův-Thirringův jev nebo též strhávání časoprostoru je jev časoprostoru, předpovězený Einsteinovou obecnou teorií relativity, který je způsoben nestatickými stacionárními rozděleními hmoty-energie. Stacionární pole je takové, které je v ustáleném stavu, avšak hmoty vyvolávající toto pole mohou být nestatické, např. rotující. Předmět účinků způsobených hmotově-energetickými proudy je znám jako gravitomagnetismus.

Podle zástupců ESA se umístění aparátů na oběžnou dráhu povedlo. Celá mise od vzletu nosné rakety až po uvolnění nákladu na orbitu a finální zážeh motoru horního raketového stupně trval zhruba dvě a čtvrt hodiny.

Start z Kourou v jihoamerické Francouzské Guyaně byl dvakrát odložen krátce před startem kvůli technickým problémům, ale na třetí pokus – před koncem startovního okna – již první vzlet daného stroje vyšel, informovala agentura AP.

„Dnes (ve středu 13. července) začíná nová éra evropských řešení přepravy nákladů do vesmíru, kterou zahajuje Vega-C a doplní ji (nová raketa) Ariane 6,” konstatoval šéf programu přepravy nákladů ESA Daniel Neuenschwander.

Evropská raketa Vega dopravila na oběžnou dráhu satelity. Pomohl nosič z Brna

Věda a školy

Podle výrobce má raketa Vega-C silnější pohon, který jí umožňuje přepravovat zhruba o 50 procent větší náklad než předchozí raketa Vega. Nový motor AVUM+ umožňuje také přesnější navedení satelitů na oběžné dráze. Raketa proto může vynést do kosmu velké satelity či větší počet menších družic. Výrobce rovněž slibuje výrazné snížení nákladů na přepravu.

Nová raketa je vysoká 35 metrů, což je zhruba o pět metrů více než její předchůdkyně Vega. Do vesmíru může vynést náklad o hmotnosti až 2,2 tuny. Na vývoji zlepšené rakety spolupracovalo 13 členských států ESA. Česká firma Atos se podílela na přípravě testovacího zařízení navigačního systému rakety.

Definitivní konec spolupráce s Roskosmosem na misi na Mars

Evropská kosmická agentura navíc definitivně ukončila spolupráci s ruskou vesmírnou korporací Roskosmos na misi ExoMars 2022. Mise měla na konci letošního roku vyslat na rudou planetu vozítko, které mělo pátrat po známkách mimozemského života.

ESA zrušila kvůli Rusku letošní start mise na Mars. Rogozin hořce lituje

Věda a školy

„Ta byla doposud pouze pozastavena (suspended), ale nyní je jí konec. Otevírá se tak možnost spolupráce s jinými partnery. Ta však již aktuálně probíhá, neboť není času nazbyt,” upřesnil na Twitteru specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a Fakulty strojní ČVUT v Praze.

„NASA hledá nejlepší způsob, jak pomoci našim evropským přátelům při misi ExoMars,” prohlásil nedávno ředitel amerického vesmírného úřadu NASA Bill Nelson.

Podle ředitele ESA Josefa Aschbachera by rozhodnutí o budoucnosti této mise na Mars mělo padnout příští rok.

Evropská agentura posiluje spolupráci s NASA na průzkumu Měsíce. Řeší se i Mars

Věda a školy

Starty raket mířících na Mars lze provádět vzhledem ke vzájemné poloze Země a rudé planety jen jednou za 26 měsíců. Další příležitost pro vyslání vozítka tak nastane – protože letos se to tedy neuskuteční – až v roce 2024.

NASA odsoudila oslavu ruských kosmonautů na ISS po dobytí Luhanské oblasti

Věda a školy

Václavík připomněl, že v návaznosti na to šéf Roskosmosu Dmitrij Rogozin prohlásil, že vydá příkaz k ukončení používání evropského robotického manipulátoru ERA na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS).

„Ale víme, jak to je s Rogozinem...” napsal mnohoznačně tuzemský odborník. „Ostatní oficiální místa Roskosmosu mlčí. ERA je navíc důležitá k dokončení ruského modulu Nauka,” dodal.

Čína může plánovat vojenské ovládnutí Měsíce, tvrdí NASA. Pomluva, reaguje Peking

Věda a školy

ESA, která má 22 členských států včetně ČR, se podílí i na americkém programu Artemis, jehož cílem je vyslat kolem roku 2025 astronauty zpět na Měsíc a vybudovat ministanici na měsíční orbitě, tzv. Lunar Gateway.

Výběr článků

Načítám