Hlavní obsah

Gymnázia řeší hodně problémů najednou

Právo, rap, trj, koc, hon, JR

Přijímání nových studentů, prezenční výuka na nižším stupni víceletých gymnázií, nástup studentů vyššího stupně a také maturity a testování. To všechno v těchto dnech gymnázia řeší a musí vše skloubit dohromady.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Testování ve školách

Článek

Zástupci středních škol, které deník Právo oslovil, upozornili, že obnovení plné výuky od pondělí 24. května není ideální. Maturanti totiž ve stejný den začínají psát didaktické testy. Někde proto bude pokračovat distanční výuka, jinde dostanou žáci studijní volno. Každá škola hledá nejlepší řešení.

Posun o den

Nástup do školy měl být v pondělí, ale někde byl posunut na úterý. „My nastupujeme kvůli maturitám až v úterý 25. května, v pondělí máme mít ještě distanční výuku,“ potvrdil Právu Adam, student jednoho z mladoboleslavských gymnázií.

Stejně to řeší například Gymnázium Benešov. „Nejde to logisticky zvládnout v pondělí, abychom testovali 400 lidí, plus tady dělali ještě písemky,“ řekl Právu ředitel benešovského gymnázia Roman Hronek.

Padl další očkovací rekord

Domácí

Gymnázium Pod Svatou Horou v Příbrami vyzvalo studenty, aby v pondělí přišli do školy včas, aby se stihlo testování. Děti mají být u školy nejpozději v 7.45 hodin. „Chceme, aby se první vyučovací hodina z valné části zachovala,“ uvedl ředitel Pavel Karnet. Předpokládá, že problém s mnoha událostmi najednou mít nebudou.

„Písemné didaktické testy zvládneme za provozu. Na ústní maturity dáme zbylým studentům ředitelské volno, aby tady měli maturanti klid,“ řekl Právu Karnet.

Upravili rozvrh

Jitka Fišerová, ředitelka Gymnázia Voděradská v Praze 10, Právu řekla, že v pondělí mimo maturantů nastoupí dalších 11 tříd. Gymnázium má čtyř, šesti i osmileté obory. Pro čtyřleté se náhradní program vymýšlet nebude, i když mnohé vyučující zaneprázdní maturity. „Musíme upravit rozvrh. Třeba půlené hodiny se dělit nebudou, abychom se vešli,“ řekla Fišerová.

Unie středoškoláků se obává stresového návratu do škol a přehlcení testy

Věda a školy

„Na jednu stranu jsem ráda, že i tyto děti konečně jdou do školy, ale na druhou stranu načasování není ideální. Kdyby nastoupily o týden dřív, bylo by to lepší,“ poznamenala Fišerová. Největší zátěž nastane patrně u testování. Nižší gymnázium se testuje PCR metodou, studenti vyššího podstoupí v pondělí antigenní testy.

Otestují 630 žáků

Pondělní zahájení prezenční výuky představuje podle ředitele víceletého gymnázia v Teplicích Zdeňka Bergmana docela složitou operaci. Škola přichystala pro prověření 630 žáků prim až septim antigenními testy tři testovací centra. Z nich se pak negativní žáci přesunou do učeben.

„Na začátek budou mít třídnické hodiny, ve kterých se učitelé pokusí zjistit jejich připravenost. Pak už začne normální výuka podle rozvrhu. Ten však bude v prvních třech dnech příštího týdne výrazně upraven, abychom zajistili dobré podmínky pro 163 oktavánů, kteří budou psát maturitní didaktické testy,“ řekl Právu Bergman.

K didaktickým testům nepůjde asi 90 procent maturantů zdravotnických škol

Věda a školy

„Způsobí to docela velké problémy, protože se nám vrací najednou všichni studenti, což je 17 tříd. Do toho budou probíhat maturitní zkoušky. A aby toho nebylo málo, od pondělka si začnou chodit rodiče budoucích studentů pro rozhodnutí o přijetí,“ řekla ředitelka ostravského Gymnázia Hrabůvka Šárka Staníčková.

„Naštěstí náš pan zástupce je asi kouzelník, takže to zvládneme bez ředitelského volna a výuku budou mít všichni studenti zajištěnou,“ dodala Staníčková.

V Gymnáziu Ladislava Jaroše v Holešově na Kroměřížsku ve Zlínském kraji se v pondělí 24. května potkají maturanti i studenti ostatních ročníků. „Škola vyučuje přes čtyři stovky studentů, s organizací výuky i maturit nemáme problém. Máme to vymyšlené tak, že maturanti budou mít vyčleněné učebny v celém jednom patře. Pro ostatní studenty jsme na pondělí připravili adaptační programy, při nichž se konečně po dlouhé době zase uvidí, a uděláme si analýzu distanční výuky. Od úterý pojedeme v běžném režimu,“ popsal ředitel gymnázia Zdeněk Janalík.

Reklama

Výběr článků

Načítám