Hlavní obsah

Gazdík chce digitalizovat maturitu. Tisknutí testů „šíleným strojem“ v Cermatu je zastaralé, tvrdí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo školství chce co nejdříve digitalizovat podobu maturitních testů, aby se nemusely tisknout centrálně v Cermatu. Důvodem je, že 30. května vyprší smlouva na speciální stroj, který k tomu Cermat (organizátor státních maturit) používá, a MŠMT za něj už nechce platit. V online debatě pořádané společností EDUin a Stálou konferencí asociací ve vzdělávání to ve čtvrtek uvedl ministr školství Petr Gazdík (STAN).

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Ministr školství Petr Gazdík

Článek

Podle Gazdíka by nový stroj stál asi 72 milionů korun, současný systém distribuce tištěných testů považuje za zastaralý.

O problematice distribuce testů, které připravuje Cermat, se podle ministra jedná od jeho prosincového nástupu do funkce.

Maturantům se od letoška prodlouží čas na didaktické testy

Věda a školy

„Hned, když jsem přišel, jsem měl na stole od Cermatu, že 30. května končí nějaká šílená smlouva na nějaký šílený stroj, který sám tiskne a balí bez dozoru lidského oka maturitní zkoušky, a následně jsou rozváženy,” prohlásil.

Gazdík: Současný přístup je jak z 19. století

„Samozřejmě jsme došli k závěru, že je nesmyslné, aby v 21. století neexistoval nějaký cloud nebo dálkový přístup (cloud či cloudové úložiště: poskytování služeb či programů servery dostupnými z internetu s tím, že uživatelé k nim mohou přistupovat vzdáleně – pozn. red.),” řekl ministr.

Odmítl možnost, že by se testy měly z Cermatu rozvážet další desetiletí a ředitelé by si je nemohli vytisknout sami ve škole.

Ředitelské volno kvůli omikronu: gymnázium ho vyhlásilo teď, jiné školy si ho vyplýtvaly

Věda a školy

Investice na případný nový stroj podle něj zkrátka neodpovídá příslušnému efektu. „Takže řešíme, jak už teď zdigitalizovat a transformovat zkoušky. Možná to bude s odporem ze strany Cermatu, ale prostě se to stane,” dodal Gazdík.

Zástupci Cermatu podle něj poukazovali na to, že při dosavadním systému distribuce testů dosud žádná zadání před zkouškami neunikla na veřejnost a v případě změny by se to mohlo stát. Ministr přirovnal současný systém k přístupu z 19. století.

Odborníci představili návrh, jak by se měla změnit maturita

Věda a školy

Státní maturitní testy organizované Cermatem se budou letos konat od 2. do 4. května. Pro všechny je povinná čeština, druhý předmět si mohou středoškoláci vybrat mezi cizím jazykem a matematikou. Většina dává přednost cizímu jazyku, 78 procent studentů maturovalo loni z angličtiny.

Problematika „papírových” přihlášek na SŠ

Podle vládního poslance Marka Výborného (KDU-ČSL), který se debaty také účastnil, by se digitalizace měla zaměřit také na systém podávání přihlášek na střední školy. Podotkl, že v současnosti se podávají stále jen v papírové podobě, což označil za naprosto nesmyslné.

„Přitom to z mého pohledu není vůbec tak složitá věc, kde bychom se digitalizací dokázali velmi rychle posunout k tomu, že zjednodušíme práci ředitelům jak na základních, tak na středních školách,” poznamenal.

Úprava jarních maturit a přijímaček je možná jen při zákazu prezenční výuky, sdělilo ministerstvo

Věda a školy

Co se týká samotného průběhu přijímaček a maturit, případná úprava bude záležet na dalším vývoji epidemie covidu-19. Cermat se na možné změny chystá, podmínkou jejich realizace by ale musel být zákaz prezenční výuky.

Nedávno o tom informoval školský resort s tím, že v případě přechodu škol na výuku na dálku by úřad mohl rozhodnout o úpravě zkoušek podobně jako loni tzv. opatřením obecné povahy. Podle školského zákona může MŠMT opatřením obecné povahy změnit termíny, lhůty, způsob a podmínky přijímání ke vzdělávání a jeho ukončování.

Maturity 2024: Jak letos proběhnou a kdy jsou termíny

Věda a školy

Reklama

Související články

Omikron tvrdě udeřil na žáky i učitele

I když se podle nařízení ministerstva zdravotnictví ve školách testuje antigenem pouze v pondělí a žáci do karantény nemusejí, protože je pozitivní spolužák...

Výběr článků

Načítám