Hlavní obsah

Firmy posílají další satelity na oběžnou dráhu. Virgin Orbit si pomohla upraveným letadlem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Raketa LauncherOne společnosti Virgin Orbit britského miliardáře Richarda Bransona vynesla ve středu 30. června na oběžnou dráhu sedm satelitů poté, co byla ve vzduchu „shozena“ ze spodní strany upraveného Boeingu 747 přezdívaného Cosmic Girl (Kosmická dívka), informovala agentura Reuters. K tomu navíc raketa další soukromé firmy SpaceX vynesla do vesmíru 85 družic a tři Starlinky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Virgin Orbit vypustila sedm satelitů v rámci mise LauncherOneVideo: VIRGIN ORBIT, Reuters

 
Článek

Letoun Boeing 747-41R Cosmic Girl s nosnou raketou a družicemi odstartoval ve středu v 15:54 SELČ z americké letecké základny Mojave Air and Space Port. Raketa LauncherOne byla úspěšně v 16:47 hodin nad Tichým oceánem vypuštěna z podvěsu pod letadlem.

Na oběžnou dráhu úspěšně dopravila celkem sedm satelitů pro tři zákazníky ze Spojených států, Polska a Nizozemska, jak uvedl na svém Twitteru tuzemský specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře.

Bransonův „turistický” raketoplán úspěšně absolvoval další testovací let

Věda a školy

Velký náklad SpaceX

Stejný den, a to ve 21:31 SELČ, odstartovala i nosná raketa Falcon 9 společnosti SpaceX podnikatele a miliardáře Elona Muska, a to k misi Transporter 2 s družicovým nákladem na palubě.

Satelity Starlink mají mít celosvětové pokrytí v září

Věda a školy

Ze vzletové rampy na floridské základně Cape Canaveral Space Force Station vynesla na orbitu 85 komerčních či vládních satelitů a tři satelity konstelace Starlink pro připravovanou globální internetovou síť, shrnula agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Raketa SpaceX vynesla do kosmu 85 komerčních satelitů a tři StarlinkyVideo: SpaceX, AP

Zařízení byla podle Václavíka vynesena do výšky zhruba 560 km. Byla vypouštěna jak z adaptérů nosné rakety Falcon, tak i ze samostatně letících mateřských družic.

K ISS letí ruská loď Progress

Z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu navíc tento týden odletěla pomocí rakety Sojuz-2.1a loď Progress MS-17 s přibližně třemi tunami různého nákladu pro Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Přistát na ISS má ruský kosmický kamion v pátek tři hodiny po půlnoci.

Foto: Roskosmos

Start rakety Sojuz-2.1a se zásobovací lodí Progress MS-17 z Bajkonuru

Podle agentury TASS náklad, s nímž Progress MS-17 na orbitální komplex míří, obsahuje 470 kilogramů paliva, 420 litrů pitné vody a 40 kg lahví s kyslíkem.

Mezi 1509 kilogramy „suchého“ nákladu jsou různá zařízení a materiály jako záložní aparatura a prostředky pro obsluhu palubních systémů, oblečení, lékařské a hygienické prostředky, rovněž potraviny pro posádku.

Astronauti úspěšně nainstalovali druhý nový solární panel na ISS

Věda a školy

Nákladní loď přistane v automatickém režimu u modulu Poisk ruské sekce ISS. Ke stanici bude připojená pět měsíců, přičemž v říjnu by se měla taktéž v automatickém režimu přemístit ke spojovacímu uzlu nového ruského modulu Nauka. Ten by měl k orbitálnímu komplexu zamířit z Bajkonuru 15. července.

Zpožděný nový ruský modul Nauka má na ISS odletět v polovině července

Věda a školy

Svou misi Progress MS-17 zakončí v listopadu – po odpojení od ISS loď sestoupí do atmosféry, při jejímž průletu shoří.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám