Hlavní obsah

Finové plánují dostat letos na orbitu první satelit ze dřeva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finská společnost Arctic Astronautics plánuje do konce roku vypustit na oběžnou dráhu kolem Země první dřevěný satelit na světě, aby otestovala vhodnost dřeva jakožto základního materiálu pro použití v těchto extrémních podmínkách. Zhruba kilogramová družice WISA Woodsat je vyrobena z překližky a má rozměry 10 x 10 x 10 cm.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: První satelit ze dřeva na světě letos poletí do kosmuVideo: NASA, Reuters

 
Článek

Vesmírné satelity okolo naší planety krouží rychlostí přibližně 7,9 km/s, vyrábějí se tak z materiálů odolných vůči teplu. Konkrétně obvykle z hliníku, titanu, slitin či jiných kompozitních materiálů.

Pokud družice létá po oběžné dráze Země, tak se musí pohybovat tzv. první kosmickou rychlostí – tedy 7,9 km/s (28 440 km/h).
Ono to ale není tak úplně přesně – toto jsou běžně uváděné přibližné rychlosti u Země. Přesné rychlosti by se musely počítat, s výškou nad Zemí se tyto rychlosti postupně snižují. Většinou se termínem „první kosmická rychlost“ udává kruhová rychlost družice pohybující se v blízkosti Země.
Pro upřesnění: Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) ve výšce kolem 400 km se pohybuje o něco nižší než ideální rychlostí u povrchu Země, a to 7700 m/s (27 720 km/h).
Milan Halousek, Česká kosmická kancelář

Společnosti Arctic Astronautics, UPM Plywood a Huld vydaly již v dubnu tiskovou zprávu, v níž představily svůj unikátní nápad – na orbitu se chystají koncem roku 2021 vyslat satelit ze dřeva. Chtějí ukázat, že i toto je možné.

Družice se selfie tyčí

WISA Woodsat bude vyroben čistě jen z překližky se speciálním nátěrem, aby dokázal přežít podmínky ve vesmíru. Satelit bude vybaven několika senzory, které budou zaznamenávat cestu spolu s kamerami, připevněnými na speciální verzi selfie tyče.

Evropská raketa Vega dopravila na oběžnou dráhu satelity. Pomohl nosič z Brna

Věda a školy

„Nejde o žádný vtip, ale o seriózní vědecký projekt,“ ujišťuje manažer mise Jari Mäkinen z firmy Arctic Astronautics. „Provedeme i rádiovou komunikaci a několik technologických experimentů.“

Aparát bude disponovat také devíti malými solárními články, které mu pomohou udržet se na oběžné dráze. Zatím to samozřejmě nebude na žádný dlouhodobý vědecký výzkum.

Sojuz vynesl z Bajkonuru 38 satelitů, na detektoru gama záření mají podíl i Češi

Věda a školy

„Tento satelit pošleme do vesmíru z kosmodromu na Novém Zélandu pomocí nosné rakety Electron americké společnosti Rocket Lab později v tomto roce. Bude v konfiguraci, jako je jedna jednotka tzv. CubeSatu,“ řekl nyní Mäkinen agentuře Reuters.

CubeSat znamená miniaturní satelity, jejichž velikost v přepravním stavu by neměla překračovat rozměry 113 x 100 x 100 mm a hmotnost převyšovat 1,33 kg. Případně je lze pospojovat do dvojice či trojice o rozměrech, které jsou násobkem jednoho CubeSatu.

Japonské „dřevěné“ plány

Finští odborníci nejsou jediní s podobným záměrem. Na konci minulého roku jsme psali, že Kjótská univerzita v Japonsku vyvíjí ve spolupráci s místní firmou Sumitomo Forestry družice s vnější konstrukcí ze dřeva. Japonsko by mohlo vypustit první takový satelit v roce 2023.

Japonská univerzita vyvíjí družice ze dřeva. Má to řešit problém vesmírného smetí

Věda a školy

Podle výzkumníků by konstrukce ze dřeva mohla pomoci řešit problém s kosmickým odpadem.

„Velmi nás znepokojuje, že satelity při návratu do atmosféry shoří a vytvoří velké množství malých hliníkových částí, které se pak několik let vznášejí ve vyšší atmosféře,” prohlásil profesor dané školy a bývalý japonský astronaut Takao Doi podle listu The Independent.

Čínská raketa se zřítila do Indického oceánu

Věda a školy

Šedesát metrů. Tolik chybělo ke srážce Muskova satelitu s konkurenční družicí na orbitě

Věda a školy

Satelity vyrobené ze dřeva by podle Japonců zcela shořely, aniž by po nich zůstaly škodlivé či nebezpečné části. Vesmírné smetí většinou tvoří již nefunkční družice či jiná tělesa vypuštěná do kosmu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám