Hlavní obsah

Satelity Starlink mají mít celosvětové pokrytí v září

Sydney

Americká satelitní síť Starlink bude mít zhruba v září celosvětové pokrytí. Konstelace pak ještě bude muset získat povolení regulačních úřadů, aby mohla poskytovat internet v jednotlivých zemích. Na online prezentaci to tento týden uvedla prezidentka vesmírné společnosti SpaceX Gwynne Shotwellová. Starlink spadá pod tuto soukromou firmu, kterou založil podnikatel Elon Musk.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Elon Musk

Článek

„Úspěšně jsme vypustili zhruba 1800 satelitů, a jakmile se všechny tyto satelity dostanou na svou provozní oběžnou dráhu, budeme mít nepřetržité celosvětové pokrytí,“ uvedla Shotwellová na konferenci věnované technologiím.

„To by mělo být někdy kolem září. Pak nás ale čeká práce ohledně regulace, abychom se dostali do každé země a získali povolení k poskytování telekomunikačních služeb,“ řekla také na konferenci, kterou organizuje australská finanční skupina Macquarie.

Oblohu brázdí další „vláček” Starlinků. Na orbitu putovaly i družice konkurenční služby OneWeb

Věda a školy

Společnost SpaceX plánuje rozmístit celkem 12 tisíc satelitů zhruba za deset miliard dolarů (214,4 miliardy Kč). Služby ve zkušebním režimu nyní podle Shotwellové poskytuje v 11 zemích.

Musk v květnu oznámil, že satelitní síť Starlink na nízké oběžné dráze Země obdržela více než půl milionu předběžných objednávek. S uspokojením poptávky firma žádné technické problémy neočekává.

Americká Federální komise pro spoje (FCC) letos schválila plán firmy SpaceX vypustit některé satelity na nízkou oběžnou dráhu, aby mohly poskytovat vysokorychlostní internet těm, kteří k němu nemají dosud přístup.

Konkurence na orbitě

Starlinkům u malých satelitů konkuruje čím dál více společností, například Kuiper spadající pod Amazon, britský OneWeb či americká Blue Canyon Technologies.

Šedesát metrů. Tolik chybělo ke srážce Muskova satelitu s konkurenční družicí na orbitě

Věda a školy

Na oběžné dráze Země je čím dál více aparátů, což netěší především astronomy, a tak nepřekvapí, že i přes sebevětší snahy rizika kolizí rostou.

Na konci března reálně hrozil střet družice konstelace OneWeb se satelitem od konkurenční služby Starlink americké firmy SpaceX. Zařízení se k sobě přiblížila na 60 metrů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám