Hlavní obsah

Nový milník v dobývání vesmíru. Soukromá loď Crew Dragon míří k ISS

• Aktualizováno
Novinky, fš, mif

Pouhých pár desítek sekund po 21:22 vyrazila z Floridy na svou první vesmírnou misi s lidskou posádkou soukromá loď Crew Dragon společnosti SpaceX. Na palubě jsou astronauti NASA Robert Behnken a Douglas Hurley. Jde o první let amerických astronautů americkou lodí z území Spojených států od roku 2011, kdy NASA ukončila program raketoplánů.

Astronauti míří k ISS poprvé v soukromé raketě

 
Článek

Start rakety Falcon 9 s lodí Crew Dragon na floridském mysu Canaveral ze startovacího komplexu 39A Kennedyho vesmírného střediska vyšel přesně podle plánu a neprovázely jej žádné problémy.

Astronomům nakonec přálo i počasí. Ještě pár hodin před startem přitom nebylo jisté, že loď kvůli proměnlivému počasí skutečně odstartuje.

Koneckonců už tento týden ve středu musel být start odložen –  kvůli nepříznivým bouřkovým podmínkám, a to pouhých 17 minut před plánovaným startem. Podle NASA přitom byla 60procentní pravděpodobnost počasí pro let příznivého.

Konec závislosti na Rusku odložen. Start astronautů z USA zastavilo počasí

Věda a školy

Záznam: Astronauti míří k ISS poprvé v soukromé raketěVideo: NASA TV

Foto: Thom Baur, Reuters

Start rakety Falcon 9 s lodí Crew Dragon na floridském mysu Canaveral

Dvě minuty a třicet sekund po startu se od rakety Falcon 9 odpojil první stupeň, který se úspěšně vrátil na Zemi a přistál na plošině v Atlantiku. Zbytek rakety se odpojil po dalších šesti minutách, o zbytek letu k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) se už nyní stará plavidlo.

Loď by měla u cíle přistát po zhruba 19 hodinách letu, v neděli v 16:29 SELČ. Více než dvě hodiny po tomto „zakotvení” má v 18:45 dojít k otevření poklopů, tedy bran mezi lodí a staničním modulem Harmony. V 19:15 má poté následovat uvítací ceremoniál, na orbitálním komplexu novou dvojici přivítá tříčlenná posádka, kterou tvoří americký velitel Christopher Cassidy a ruští kosmonauti Anatolij Ivanišin a Ivan Vagner.

Záznam: Astronauti měli poprvé letět k ISS v soukromé raketě už ve středuVideo: NASA TV

Na oběžné dráze by každopádně měli Behnken a Hurley strávit dobu v rozmezí od jednoho do čtyř měsíců. Záležet bude i na tom, jak si loď Crew Dragon povede i na stavu další pilotované lodě Crew Dragon připravované společností SpaceX pro první provozní misi těchto vesmírných transportérů, označenou jako Crew-1. Aktuální let, byť s lidskou posádkou, je totiž stále ještě testovací.

Posádka nové lodi Crew Dragon stále neví, kolik času na ISS stráví

Věda a školy

Jak pro Novinky připomněl Milan Halousek z České kosmické kanceláře, oba astronauti z této nynější „testovací“ posádky Crew Dragonu Demo-2 měli podle původního plánu NASA strávit na ISS jen několik dní. Nakonec se však Behnken s Hurleym plně zapojí do práce na palubě. Američané mají teď na stanici pouze jednoho svého astronauta, Chrise Cassidyho, což je podle Halouska k obsluze celého „západního sektoru ISS“ nedostatečné.

Kromě toho, že Američané po dlouhé době neletí v ruské lodi Sojuz ani z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu, půjde o vpravdě historickou událost i z jiného hlediska – pro astronauty je poprvé přichystána loď soukromé společnosti, a to SpaceX podnikatele a miliardáře Elona Muska.

Na podzim poletí astronaut NASA na ISS ruským Sojuzem. Za 90 milionů dolarů

Věda a školy

Američané se stali závislými na ruské vesmírné agentuře Roskosmos a jejich lodích Sojuz po ukončení programu raketoplánů v polovině roku 2011. Zbavit se této závislosti je pro ně nejen otázkou prestiže, ale i financí. Mluvčí NASA Stephanie Schierholzová nedávno sdělila, že místo pro jednoho astronauta v Sojuzu bude na plánovaný podzimní let stát více než 90 milionů dolarů (přes 2,2 miliardy Kč).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám