Hlavní obsah

Do přijímaček na SŠ zbývá poslední týden. Trénujte práci s textem a počty

Právo, Barbora Cihelková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není čas na hrdinství. Poslední dny zbývající do jednotných přijímacích zkoušek na střední školy s maturitou využijte na maximum a učte se už jen to, co můžete u přijímaček s jistotou využít - tedy to, co bude v testech Cermatu. K poctivému a důkladnému vzdělávání se vraťte, až se na střední školu dostanete.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Přijímačky startují letos o něco později než obvykle. Kvůli epidemii koronaviru je ministerstvo školství posunulo na 8. a 9. červen. Místo původně plánovaných dvou pokusů zůstal jeden, uchazeči se proto ke zkoušce dostaví jen na tu školu, kterou v přihlášce uvedli na prvním místě. Dobrá zpráva je, že na test dostanou o trochu víc času než za normálních okolností.

Kdy to vypukne?
8. 6. přijímačky na čtyřletá gymnázia a další maturitní obory
9. 6. přijímačky na osmiletá a šestiletá gymnázia
3. 6. - 6. 6. mohou proběhnout školní přijímačky

Termín, vymezený čas a počet pokusů se sice změnily, řada jiných věcí však zůstává stejných. Obsah a kritéria pro přijetí nadále určuje centrum Cermat, které vytváří a vyhodnocuje jednotné didaktické testy z češtiny a matematiky.

Cermat dodržuje víceméně jednotné testovací schéma, je proto možné odhadnout, jaké úlohy se u přijímaček letos objeví. A cíleně se na ně připravit. Poradíme, jak na to.

1. Zaměřte se na mezery

Seznamte se co nejlépe s typy úloh, které se v testech rok co rok objevují. Ve snaze ulevit uchazečům, kteří kvůli epidemii přišli o přípravu na zkoušky ve svých základních školách, přišel Cermat s uživatelsky přátelskou webovou sekcí Přijímačky bez obav, která je zdarma na webu.

Zájemci v ní najdou nejen typické úlohy a průvodce jejich řešením, ale také množství výukových videí. Vysvětlí vám tu zlomky, poměry mezi větami hlavními a třeba i rozdíl mezi uměleckým a neuměleckým textem. Dejte ale pozor, ať se ze sledování videí nestane záminka k prokrastinaci. Pusťte si jen ta témata, o nichž víte, že v nich máte mezery.

Z čeho se zkouší?
Všichni uchazeči o středoškolské obory s maturitou budou psát jednotný test z českého jazyka a literatury a z matematiky. Některé školy si mohou vedle jednotných testů připravit i vlastní přijímačky, jejichž obsah samy určí.

Opakování má svůj smysl a není radno ho podceňovat, i tady ale platí, že nic se nemá přehánět a méně je někdy více. Opakovat si „do zblbnutí“ definice větných členů pro dobrý pocit z naučeného není nic než ztráta času.

Kdo je ze školy zvyklý například na testování pravopisných znalostí formou diktátu nebo doplňovaček, měl by to aspoň nyní zkusit jinak a zaměřit se na úlohy, kde se chybně napsaná slova vyhledávají v běžném textu, jak to obvykle vyžaduje Cermat.

2. Není nutno umět všechno

Máte pocit, že ani při nejlepší vůli nestihnete probrat všechno? Nejste v tom sami. Zvlášť pečliví lidé snadno získají dojem, že jim velké množství důležitých vědomostí chybí. Takové pocity jsou naprosto běžné, nervozita a nejistota k období zkoušek zkrátka patří.

Maturanti se na koronavirus nevymlouvali

Věda a školy

Počítejte také s tím, že nezvládnete vyřešit všechny úlohy v testech. Pokud například víte, že v matematice zrovna neexcelujete, vzdejte pokusy o trénink na závěrečnou matematickou úlohu, která se v testech Cermatu pravidelně vyskytuje.

Typově bývá náročná, s chutí a správně ji vyřeší matematičtí fajnšmekři a žáci s nadprůměrně rozvinutým logickým myšlením. Pokud k nim nepatříte, nevadí, netrapte se tím a procvičujte běžné učivo. Až zasednete k přijímačkám, nechte si tuto náročnou úlohu na konec a zkuste ji vypočítat v případě, že vám zbude čas.

3. Počítejte bez kalkulačky

Můžete být matematický génius a nebude to nic platné, pokud kalkulačku za normálních okolností nepustíte z ruky a násobilku lovíte z paměti s rychlostí a rozhodností lenochoda. Cermat v průběhu zkoušek nepovoluje žádné pomůcky – zakázaná je kalkulačka, tabulky a samozřejmě také mobily i další elektronika.

Jaké pomůcky si vzít?
Povoleny jsou jen psací a rýsovací potřeby. Kalkulačku a jiná elektronická zařízení nechte doma nebo v tašce.

Byla by škoda pohořet kvůli něčemu tak banálnímu, jako je příliš pomalé počítání z hlavy nebo písemné násobení či dělení. Právě tyto dovednosti se dají dohnat i na poslední chvíli a procvičit tak, abyste je zvládali nejen správně, ale taky dostatečně rychle. Protože, jak známo, čas jsou body. Kdo během posledního týdne zrychlí kalkulačku ve svém mozku, bude mít náskok.

4. Trénujte rychločtení

Projdete-li si testy Cermatu, zjistíte, že se v nich pravidelně objevují celkem rozsáhlé textové ukázky, ať už z knih slavných spisovatelů, nebo třeba z novinových článků.

V testu z češtiny je na práci s textem založena dokonce většina úloh, dost slovních úloh se objevuje i v testu z matematiky. Ač se to možná nezdá, práce s textem se dá trénovat jako kterákoli jiná dovednost, a to dokonce i pár dní před přijímacími zkouškami.

Textová zadání je potřeba číst pozorně, ale zároveň přiměřeně rychle. Vyzkoušet můžete dvě strategie – buď si nejdřív velmi pozorně přečíst celý text a teprve potom otázky, které se k němu vztahují, nebo se nejprve zaměřit na otázky a text už pak číst rychleji a cíleněji s tím, že víte, čeho si všímat.

5. Odpočinek se vyplatí

Učení jde lépe do hlavy, když si ho rozdělíme do kratších bloků prokládaných přestávkami – například půlhodina učení a po ní desetiminutová pauza. Přestávky je ideální vyplňovat nenáročnými aktivitami, třeba lehkým cvičením, uvařením čaje nebo rychlým úklidem.

Jak dlouho to bude trvat?
70 minut mají uchazeči na test z češtiny
85 minut dostanou na test z matematiky

Dostatečně spěte a studium neprotahujte do pozdních hodin. Výjimku mají takzvané sovy, kterým se nejlépe učí právě večer. Ani ty by to však neměly přehánět. V žádném případě se nevyplatí učit se do noci den před zkouškami.

Naopak si v tento den udělejte malý svátek a s vědomím toho, že jste pro přípravu udělali, co jste mohli, si jděte zasportovat, dejte si dobrou večeři a potom se třeba podívejte na oblíbený film nebo si přečtěte knihu.

A především – jděte včas spát. Je to v danou chvíli to nejefektivnější, co můžete pro svůj úspěch u přijímacích zkoušek udělat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám