Hlavní obsah

Číňané zveřejnili první záběry, které pořídil jejich rover na povrchu Marsu

První snímky pořízené roverem Ču-žung na povrchu Marsu zveřejnila ve středu Čínská národní kosmická agentura (CNSA). Kromě fotografických zobrazení blízkého okolí vozítka se můžeme pokochat i krátkým videozáznamem, na kterém je oddělení přistávacího pouzdra od mateřské sondy Tchien-wen 1, která nadále dlí na orbitě rudé planety.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: První záběry čínské sondy z povrchu MarsuVideo: AP

 
Článek

„Planina Utopia Planitia (oblast přistání aparátu na Marsu - pozn. red.) je opravdu planina - v místě přistání je bez velkých kamenů či kráterů,“ poznamenal k tomu odborník na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře.

Výsledné záběry zprostředkovala agentura AP.

Čínský vesmírný modul úspěšně přistál na planetě v sobotu 15. května. Modul obsahoval právě robotické vozítko, které by mělo zkoumat povrch planety.

Na Marsu přistál čínský modul s vozítkem

Zahraniční

Čína se stala teprve druhou zemí po Spojených státech, která dokázala na Mars dopravit robotické vozítko a začít jej provozovat. Na Marsu přistál měkce kromě devíti amerických sond ještě sovětský Mars 3.

Bude pátrat i po známkách života

Ču-žung váží zhruba 240 kilogramů. Má šest kol a čtyři sluneční kolektory. Po povrchu Marsu se může pohybovat rychlostí 200 metrů za hodinu, napsala agentura DPA. Vozítko mělo nejprve kvůli testům několik dní zůstat v přistávacím modulu.

Pokud vše půjde podle plánu, bude Ču-žung, pojmenovaný podle čínského boha ohně, zkoumat okolí nejméně tři měsíce. Průzkum se zaměří na povrch planety, její atmosféru a také na hledání známek života. S pomocí radaru bude pod povrchem pátrat po vodě a ledu.

Záhada vody na Marsu zřejmě vyřešena. Pořád tam je

Věda a školy

Číně se již dříve podařilo opakovaně přistát na Měsíci, přistání na Marsu je ale technicky složitější už proto, že řídící signály letí k Marsu déle. Pro vstup do atmosféry Marsu jsou navíc nezbytné ochranné tepelné štíty, pro přistání brzdící rakety a také, na rozdíl od Měsíce, i padák, který zabrání příliš prudkému dopadu na povrch. Padák i rakety se musí použít v přesně určeném okamžiku, aby modul měkce dosedl na předem vybraném místě.

Vrtulníčku na Marsu se podařil další let, NASA zveřejnila zvukový záznam

Věda a školy

Letos v únoru na naší sousední planetě úspěšně přistál robotický průzkumník Perseverance (Vytrvalost) amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám