Hlavní obsah

Americká loď Starliner má problémy, k ISS nedoletí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mys Canaveral (USA)
Aktualizováno

Z floridského Mysu Canaveral odstartovala v pátek zhruba půlhodinu po poledni SEČ k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) nová americká vesmírná loď společnosti Boeing jménem CST-100 Starliner. Jde o její první testovací let, bez posádky ji do kosmu vynesla raketa Atlas V. Jenže ke stanici nakonec nedorazí, naopak v neděli se má vrátit na Zemi.

Záznam:Testovací let bez posádky americké lodi Starliner k ISSVideo: NASA TV

 
Článek

Loď Starliner se podle plánu vydala na cestu ve 12:36 SEČ, nedlouho poté se od nosné rakety úspěšně oddělila.

Starliner se vrátí na Zemi v neděli 22. prosince, kdy přistane ve středisku v oblasti White Sands v Novém Mexiku.
Jim Chilton, Boeing

Zhruba půl hodiny po startu společnost Boeing informovala o pozdržení zážehu motorů, který měl loď dostat na stanovenou oběžnou dráhu k ISS. Její systémy však vyhodnotily, že motory začaly pracovat, což se nestalo. Letové středisko poté provedlo dodatečný zážeh a experti zvažovali další kroky, přičemž aparát byl prý v bezpečí a pod kontrolou na své stávající orbitě.

„Nezdařené manévry spolu s dodatečným zážehem nicméně u lodi vyčerpaly tolik paliva, že už není možné pokoušet se o setkání se stanicí,” informoval krátce poté na svém Twitteru šéf amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Jim Bridenstine.

S přistáním u orbitálního komplexu se původně počítalo v sobotu ve 14:27 SEČ. Nyní by měla být prioritou záchrana plavidla, do dvou dnů by mohlo přistát zpět na Zemi, což Američané potvrdili a doufají, že se to podaří bez potíží.

Viceprezident Boeingu Jim Chilton na tiskové konferenci řekl, že loď je v pořádku a všechny její systémy fungují. Dodal, že Starliner se vrátí na Zemi v neděli 22. prosince, kdy přistane ve středisku v oblasti White Sands v americkém státě Nové Mexiko.

Boeing vyrobil pilotovanou loď pro úřad NASA, který netrpělivě čeká na to, až bude moci přestat s kupováním míst v ruských kosmických lodích Sojuz.

Ty jsou nyní, po ukončení programu amerických raketoplánů v červenci 2011, jediným přepravním prostředkem schopným dostat lidi na oběžnou dráhu Země.

Zelenou zatím zřejmě nedostane

Pokud by byl zkušební let Starlineru k ISS – zatím jen s nákladem – úspěšný a v sobotu o týden později by vyšel i návrat na Zemi, loď by měla za sebou všechny klíčové prověrky k tomu, aby dostala od NASA zelenou k přepravě astronautů.

Samotná nosná raketa Atlas V, která dopravila do kosmu onu kabinu Starliner, je dílem společnosti United Launch Alliance (ULA), což je společný podnik firem Boeing a Lockheed Martin.

Foto: Twitter Boeing Space

Raketa Atlas V s lodí CST-100 Starliner před startem.

Boeing obdržel od vesmírné agentury kontrakt na přepravu astronautů na ISS a zpět na Zemi s využitím nosné rakety a pilotované lodě podobně jako soukromá společnost SpaceX s plavidlem Crew Dragon.

Jde to i bez pilota. Loď Crew Dragon zakotvila u vesmírné stanice

Věda a školy

Firma Elona Muska se svou lodí Crew Dragon úspěšný zkušební let bez posádky na ISS a zpět už zdárně absolvovala v březnu. Před sebou má nyní letový test záchranného systému lodi, který je předběžně stanoven na 11. ledna.

SpaceX v problémech. Při testu padáků spadla další loď Crew Dragon

Amerika

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám