Hlavní obsah

Od ISS se odpojila Labuť. Její vesmírná mise ale zdaleka nekončí

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kosmická zásobovací loď Cygnus (Labuť) NG-11 společnosti Northrop Grumman končí své nynější „parkování“ u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Od orbitálního komplexu se oddělila v 18:15 SELČ. Návrat na Zemi ji však nečeká.

Záznam: Nákladní loď Cygnus opouští ISSVideo: NASA TV

 
Článek

Více než tři měsíce po dodání několika tun zásob a vědeckých experimentů na vesmírnou stanici Cygnus své stanoviště opustila.

Dva členové aktuální posádky ISS, američtí astronauti Christina Kochová a Nick Hague z Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA), obsluhovali robotickou paži Canadarm2 k uvolnění lodi Cygnus. Učinili tak poté, co bylo na základě povelů z pozemského řídícího střediska plavidlo od staničního modulu Unity odpojeno.

Canadarm2 je rameno kanadské výroby, které slouží k manipulaci s nákladem mimo ISS i právě k připojování nákladních lodí.

Na své orbitě Cygnus zůstane do konce roku

Jak informuje NASA na svém webu, během následujících 24 hodin má Cygnus zahájit svoji sekundární misi a vypustit řadu malých satelitů CubeSat, konkrétně minisatelity soukromé společnosti NanoRacks.

Asi po měsíci volného letu bude nasazeno inspekční zařízení Seeker Robotic External CubeSat Inspection Vehicle od NASA, přičemž následné operace začnou prokazovat jeho schopnost manévrovat a pořizovat fotografie s vysokým rozlišením. Seeker tyto obrazy přenese do svého přijímače Kenobi uvnitř lodi Cygnus k pozdějšímu uložení a přenosu na Zemi.

Foto: NASA

Nákladní loď Cygnus držela zakotvenou u modulu Unity robotická paže Canadarm2.

Labuť též během sekundární mise předvede systém kontroly polohy. Loď každopádně zůstane na oběžné dráze až do konce tohoto roku, aby demonstrovala vesmírné schopnosti firmy Northrop Grumman.

Nakonec kosmický kamion s několika tunami odpadu z ISS při plánovaném sestupu shoří v atmosféře.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Vesmírná stanice ISS se otevírá turistům

Na Mezinárodní vesmírnou stanici ISS budou moci od příštího roku létat i turisté, oznámila v pátek americká kosmická agentura NASA. ISS bude otevřena i dalšímu...

Výběr článků

Načítám