Hlavní obsah

V Brazílii objevili ostatky nového druhu dinosaura

Novinky,

Brazilští paleontologové našli nový druh dinosaura, který obýval danou oblast před 90 miliony let. Jeho pozůstatky byly objeveny na jihu země ve státě Paraná. Informaci přinesla agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Brazílii objevili ostatky nového druhu dinosauraVideo: RODOLFO NOGUEIRA, MUSEU DE PALEONTOLOGIA DE CRUZEIRO DO OESTE, Reuters

 
Článek

Fosilie nově objeveného druhu, který podle místa nálezu – brazilský stát Paraná – dostal jméno Vespersaurus Paranaensis, byly podle odborného časopisu Nature vypátrány na paleontologickém nalezišti u města Cruzeiro do Oeste na západě státu Paraná.

Pravěký ještěr dosahoval délky asi 1,5 metru a byl to podle expertů masožravý dvounožec. Právě charakteristiky zkamenělých kosterních pozůstatků jeho končetin a jeho unikátního drápu pomohly identifikovat tento nález jako dosud neznámý živočišný druh.

Pouštní exemplář

Vědci se domnívají, že region, kde se Vespersaurus Paranaensis – krásně vyvedený na videu – rozmnožoval, byl tedy v jižní části Brazílie.

Před desítkami milionů let byla v této oblasti poušť.

Objev nového druhu pravěkého zvířete letos oznámili i jinde v Jižní Americe, a to v Argentině. Tamní dinosaurus se vyznačoval vskutku nepřehlédnutelnými bodlinami.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám