Hlavní obsah

Týdenní veletrh představuje technologie budoucnosti

– Praha

Pilotování letadla, virtuální prohlídka města budoucnosti i stavění robota z lega si mohou od pondělí užít návštěvníci veletrhu Týden inovací. Semináře a workshopy po celé ČR představují nové technologické trendy. Veletrh zahájila mezinárodní konference v pražském Foru Karlín, na které vystupuje Anna Duová, která ve 12 letech sestrojila robota pro vyhledávání mikroplastů v oceánech, či americká fyzička Sabrina Pasterská. Akce se koná od 20. do 26. května.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Týden inovací 2019 začal 20. května v pražském Foru Karlín.

Článek

V pořadí čtvrtý ročník akce pořádá vzdělávací organizace European Leadership and Academic Institute (ELAI), partnerem je hlavní město Praha.

Nový Einstein

Jedním z hlavních hostů zahajovací konference je Sabrina Pasterská, která na americké Harvardově univerzitě zkoumá fyziku částic a přezdívá se jí „nový Einstein“. Její práce zaujala výkonného ředitele amerického obchodního portálu Amazon Jeffa Bezose i teoretického fyzika Stephena Hawkinga.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Americká fyzička Sabrina Pasterská je jedním z hlavních hostů Týdne inovací.

Vystoupí též Patrick Byrnes z Irska, který představil inovativní 3D tisk s kovovým práškem, a izraelští objevitelé polymeru pro výrobu rozložitelných plastů Alexander Golberg a Michael Gozin.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Alexander Golberg (výroba bioplastů z mořských řas, Univerzita Tel Aviv) na mezinárodní konferenci, která zahájila Týden inovací.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Anna Duová, která ve 12 letech sestrojila robota pro vyhledávání mikroplastů v oceánech, vystoupila 20. května v Praze.

Z českých osobností se na festivalu představuje odborník na umělou inteligenci a člen výzkumného týmu v centrále společnosti Facebook Tomáš Mikolov nebo šéfka Institutu cirkulární ekonomiky Soňa Jonášová.

Boj proti rakovině

V rámci celé akce se ukáže výzkumné centrum Biocev a vývoj léku na rakovinu prsu, rovněž i nejvýkonnější laser v Evropě z Dolních Břežan, což bude prezentovat ředitel Středočeského inovačního centra Vilém Růžička.

Foto: Novinky

Superlaser v Dolních Břežanech je v naprosto sterilním prostředí.

Dále Astronomický ústav Akademie věd ČR s vývojem sondy mířící ke Slunci, technologie na získávání vody ze vzduchu, výzkum ostatků slavného astronoma Tychona Braheho nebo jedna z největších laboratoří na světě, produkující geneticky upravované myší modely, jež mohou pozitivně ovlivnit léčbu rakoviny či cukrovky.

„Potýkáme se s problémy, jejichž řešení budou na akci prezentovat pozvaní řečníci. Zejména jde o redukci plastových odpadů, přípravu na klimatickou změnu, chytrou a efektivní mobilitu nebo moderní formy vzdělávání,“ poznamenal k tomu pražský radní pro oblast školství, sportu, vědy a podpory podnikání Vít Šimral (Piráti).

Diskusní snídaně, přednášky a vzdělávací akce tak představí například inovace ve zdravotnictví, budoucnost zdravotní péče a využitelnost digitalizace, nanotechnologií a genové inženýrství v tomto oboru. A kupříkladu v Brně a Ostravě se lidé dozvědí, jak uspět a nespálit se u dotací na vědu a výzkum.

Reklama

Související články

Vědec ze Zlína obdržel americkou cenu

Martin Zatloukal z Centra polymerních materiálů Fakulty technologické Univerzity Tomáše Bati (UTB) ve Zlíně získal zahraniční vědecké ocenění. V americkém...

Výběr článků

Načítám