Hlavní obsah

Češi se poprvé přímo zapojí do výzkumu exoplanet. Budou hledat druhou Zemi

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští odborníci se budou podílet na hledání „nové Země“. Skupina výzkumu exoplanet Stelárního oddělení Astronomického ústavu Akademie věd ČR pod vedením Petra Kabátha se totiž stala oficiálním členem evropské vesmírné mise PLATO. Jde o první přímou českou účast na zkoumání těchto extrasolárních planet, tedy těles mimo naši sluneční soustavu.

Foto: Astronomický ústav AV ČR

Mise PLATO bude pátrat po planetách mimo sluneční soustavu. Ilustrační snímek

Článek

Mise PLATO bude pod hlavičkou Evropské kosmické agentury (ESA) startovat v roce 2026. Očekává se, že najde tisíce planet kolem jasných hvězd a několik desítek planet podobných té naší.

„Ve zkratce lze také říct, že bude hledat druhou Zemi, chce tím výrazně posunout výzkum extrasolárních planet,“ poznamenal Pavel Suchan z Astronomického ústavu AV ČR. „Spatříme tedy konečně už někdy ‚zelené mužíčky'?“ táže se zvesela.

Ondřejovský tým z daného ústavu se podle něj bude podílet na přípravné fázi mise tvorbou softwaru pro monitorování stavu přístroje a zpracování dat, stejně tak výrobou 33 speciálních high-tech kontejnerů pro dopravu kamer PLATO s extrémními nároky na bezpečnou přepravu těchto kamer – vysoké požadavky jsou na čistotu i otřesuvzdornost.

Česká účast na misi má být podpořena částkou ve výši téměř 840 tisíc eur (zhruba 21,5 milionu Kč) z příspěvku ministerstva školství.

Obyvatelné zóny hvězd

Exoplanety jsou planety u jiných hvězd, než je naše Slunce. Dnes jich známe již tisíce – a dokonce i u nejbližší hvězdy ke Slunci, u Proximy Centauri, byla nalezena planeta Proxima b v takzvané obyvatelné zóně.

Obyvatelná zóna je v astronomii termín pro oblast kolem hvězdy, ve které by se hypoteticky mohl vyskytovat život. Jedná se tím pádem o území, v němž planeta, která se tam nachází, přijímá takové množství sluneční energie, které její povrch nepřehřívá, ani nenechává příliš chladným.

Reklama

Související články

Astronomové ukázali první fotku černé díry

Astronomové ve středu ukázali vůbec první skutečnou fotografii černé díry. Vyfotografovaný objekt se nachází v centru galaxie Messier 87 v souhvězdí Panny....

Výběr článků

Načítám