Hlavní obsah

Vědec ze Zlína obdržel americkou cenu

Novinky,

Martin Zatloukal z Centra polymerních materiálů Fakulty technologické Univerzity Tomáše Bati (UTB) ve Zlíně získal zahraniční vědecké ocenění. V americkém Detroitu obdržel za svůj výzkum v oblasti technologie vytlačování a koextruze (tj. když do vytlačovací hlavy najednou vstupuje tavenina z více vrstev) polymerních materiálů cenu Bruce Maddock Award. Novinky o tom informovala mluvčí UTB Andrea Kadlčíková.

Foto: UTB

Oceněný český vědec Martin Zatloukal

Článek

Ocenění každoročně uděluje vědecká společnost Society of Plastics Engineers, která sídlí ve Spojených státech a sdružuje na 22 tisíc odborníků z 84 zemí světa. Pojmenována je po americkém vědci Bruce H. Maddockovi, poprvé byla udělena v roce 1995.

„Vnímám to jako významné mezinárodní potvrzení výzkumné excelence v oblasti reologie (vědní obor mechaniky spojitých prostředí, který se věnuje zkoumání a modelování deformačních vlastností látek – pozn. red.) a zpracování polymerních materiálů. Rád bych poděkoval své rodině, bývalým doktorandům, spolupracovníkům, mentorům a UTB ve Zlíně za jejich podporu a spolupráci,“ vyznal se Zatloukal.

Nejmladší český profesor

V Zatloukalově případě jde již o několikáté vědecké ocenění, které za svou práci získal. Kromě českých cen je držitelem například ExxonMobil Chemical European Science & Engineering Award (2007), SPE Fellow Award (2013), Chemical Engineering Science Top Cited Papers (2014) a dalších.

O jeho odborných kvalitách svědčí podle UTB také skutečnost, že se v roce 2007 stal nejmladším profesorem v České republice, a to ve věku pouhých 32 let.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám