Hlavní obsah

Americká armáda představila nové roboty, chovají se jako netrpělivý pavouk

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Armáda USA shání další kvalitní robotické pomocníky. Nikoli však pro samotný boj, ale aby stroje pomáhaly vojákům v terénu. Přesně tak může posloužit nejnovější generace strojů s umělou inteligencí: mají být menší a zejména odolnější a trvanlivější než jakýkoli podobný robot předtím. Jejich na první pohled roztěkaný pohyb lze v nadsázce připodobnit k „netrpělivému pavoukovi“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Americká armáda ukázala nové vojenské robotyVideo: DEPARTMENT OF DEFENSE, GHOST ROBOTICS, UNIVERSITY OF NEVADA, RENO, AP

 
Článek

Robotická zařízení vyráběná ve Spojených státech mohou navigovat po vodě, pohybovat se po kluzkém ledu, přelézat plot nebo též manévrovat přes kanály. Případně i pomoci s určitým nákladem.

Soutěží se o zakázku na výrobu průzkumného i potenciálně bombardovacího robota dostatečně malého, aby se vešel do batohu vojáka.

„Znásobíme bojovou sílu tím, že umožníme robotům vykonávat misi, kterou by jinak prováděly jednotky,“ nastínil pro agenturu AP hlavní možný přínos Sean Bielat, generální ředitel společnosti Endeavor Robotics, jednoho z výrobců inovativních vojenských robotů.

Právě tato společnost je jednou ze dvou, které soutěží o smlouvu ve výši 429 milionů dolarů (přes devět a půl miliardy korun) na hromadnou výrobu průzkumného i potenciálně bombardovacího robota dostatečně malého, aby se vešel do batohu vojáka.

Tou druhou firmou je Ghost Robotics, jejíž chodící i jezdící přístroje zvládají také pohyb na nerovném povrchu, mohou se dostat do nepravděpodobných míst či se bezpečně prosmýknout mezi koly automobilu.

Armáda by ráda získala ještě pět tisíc těchto malých, ale užitečných robůtků.

Využít je i v boji?

V současné době nasazují americké ozbrojené síly roboty na pomoc vojákům v terénu, nikoli pro útok. Podle amerického politologa a obecně odborníka na válku P. W. Singera, kterého cituje AP, je plně autonomní robot na bojišti nepravděpodobný, a to kvůli právním, etickým a morálním aspektům.

„Spíše to přináší nové obavy... A kdo by vlastně byl zodpovědný za to, pokud by robot udělal něco špatného?“ klade si otázku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám