Hlavní obsah

Tohle vodíkové auto má jezdit v armádě USA

Novinky, fra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Divize GM Defense vyvíjí speciální auto pro armádu, které je sice postavené na podvozku Chevroletu Silverado, ale používá jako pohonné médium vodík. Nové video, ač vytvořené v počítači, ukazuje jeho techniku, princip i výhody.

Chevrolet Silverado ZH2Video: GM Defense

 
Článek

Tohle auto s názvem Chverolet Colorado ZH2 jsme vám představovali už přesně před dvěma lety. [celá zpráva]

Od té doby se ale mnohé změnilo. Auto samozřejmě prošlo mohutným vývojem a dostalo se mu hromady vylepšení. Tím hlavním je, že se pohon dostal do sériového modelu Silverado, který tak výrazně snižuje náklady na výrobu. Technologie palivových článků vyrábějících z vodíku elektřinu je tedy velmi univerzální, a pokud bude mít armáda zájem, může se dodávat klidně jako samostatná část.

Foto: GM Defense

Chevrolet Silverado ZH2

General Motors Defense ale nepracuje jen na samotném autě. Připravuje i speciální systém logistiky, který zahrnuje i autonomní elektrická vozidla. Například v koloně pojede jedno auto, za kterým pak v závěsu pojedou samostatně a zcela nezávisle další auta. Elektricky, tiše a s vyměnitelnými nástavbami podle potřeby. V případě nutnosti bude možné jejich řízení převzít.

Samotný vůz pak má výhody v tichém bezemisním provozu, nízké hladině tepelného záření, odolnosti a bezúdržbovosti konstrukce pohonu a multifunkčnosti. Takové auto totiž může díky svým palivovým článkům snadno sloužit i jako generátor elektrického proudu pro jakékoli zařízení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám