Hlavní obsah

Zvyšte platy ve školství už od září, vyzývají vládu zástupci škol

– Praha

Zástupci Asociace ředitelů gymnázií a Unie školských asociací v pondělním otevřeném dopise vyzvali vládu, aby zajistila navýšení platů ve školství od letošního září. Ministr školství Robert Plaga (ANO) to odmítl. Podle ředitelů odložení růstu platů na leden příštího roku znamená, že si vláda neuvědomuje, jak velký problém mají školy s nedostatkem učitelů i nepedagogických pracovníků.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr školství Robert Plaga

Článek

„Znovu vás ubezpečujeme, že situace ve školách je kritická již nyní a výhledově se bude dále zhoršovat. Žádáme vás proto zdvořile, leč velmi důrazně, abyste nalezli zdroje k navýšení platů zaměstnanců ve školství již od září tohoto roku,” stojí v dopise, který podepsala předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová spolu s předsedou Unie školských asociací CZESHA Jiřím Zajíčkem.

Postupný, nikoli jednorázový nárůst

Plaga prostřednictvím své mluvčí Jarmily Balážové sdělil, že si situaci ve školství a dlouhodobé podfinancovaní učitelů i nepedagogů uvědomuje, ale chce být realistický.

„Od počátku říkám, že upřednostním raději promítnutí nárůstu mezd ve střednědobých rámcích než jednorázový vzrůst platů od září v momentě, kdy na navýšení již od podzimu nemáme finance,” uvedl.

Podobně se v neděli na svém Facebooku vyjádřil premiér Andrej Babiš (ANO), ačkoli Sněmovna loni ve svém usnesení doporučila vládě, aby pracovníkům ve školství přidala od letošního září.

Jak Novinky informovaly, předseda vlády zároveň slíbil růst mezd i u nepedagogických pracovníků ve školství. [celá zpráva]

Učitelé by podle současného návrhu rozpočtu na příští rok měli dostat od ledna o 15 procent peněz víc, nepedagogičtí pracovníci o deset procent. Učitelům by se měl podle vládního návrhu tarif zvednout o deset procent. O tarifu nepedagogů se bude jednat.

Nedostatek kantorů

Podle Schejbalové a Zajíčka si vláda zřejmě neuvědomuje závažnost problému ve školství. Na mnoha místech ČR podle nich nejsou ředitelé schopni sehnat učitele. Z důvodu nízkých platů ve školách chybějí také pracovníci na nepedagogických pozicích, zejména zaměstnanci ve školních kuchyních a na úklid.

Zástupci asociací se domnívají, že bez účinných a okamžitých opatření se školství dostane do stavu, kdy náprava bude buď nemožná, nebo obtížná a velmi drahá.

Například polovina školníků brala loni podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí méně než 18 412 korun a stejný podíl vedoucích školních jídelen měl méně než 23 781 Kč. Průměrná mzda v Česku činila 29 504 hrubého měsíčně. Učitelé měli loni v průměru plat 31 632 korun. Přidáno dostali naposledy loni v listopadu, a to o 15 procent.

Zvýšení platů v tomto roce by uvítaly také školské odbory. Jejich předseda František Dobšík v pátek řekl, že odboráři budou prosazovat navýšení aspoň od října nebo listopadu, protože dříve se to již nestihne. Za poslední dva měsíce letošního roku by růst platů stál asi dvě miliardy korun, vypočetl.

Školám podle zástupců školských asociací chybějí zejména učitelé matematiky, fyziky, chemie a informatiky. ZŠ se vedle toho potýkají s nedostatkem učitelů pro první stupeň. Odborné školy začínají mít také potíže sehnat kantory na elektro nebo stavaře. Problémy jsou podle ředitelů i s hledáním kvalifikovaných učitelů cizích jazyků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám