Hlavní obsah

Když chcete, přidáme. Babiš slíbil odborům požadovaný růst platů nepedagogů

Aktualizováno

Platy nepedagogických pracovníků ve školství by v příštím roce měly vzrůst o deset procent. Premiér Andrej Babiš (ANO) to v pátek slíbil zástupcům školských odborů, uvedla Česká televize. Návrh rozpočtu školství dosud počítal s růstem platů nepedagogů o šest procent.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf školských odborů František Dobšík

Článek

„(Platy nepedagogů) porostou o deset procent tak, jak to školské odbory chtěly. Pedagogové o 15 procent. Obojí od 1. ledna 2019,” napsal Babiš v SMS pro ČTK.

Slibované navýšení o desetinu se netýká ostatních nepedagogických pracovníků ve veřejné správě, pro které vláda navrhuje šestiprocentní růst sumy na platy. Po započtení částky na platy nepedagogů by se celkově měl rozpočet školství v příštím roce zvýšit o 26,4 miliardy korun na 195,5 miliardy korun.

Dosavadní návrh rozpočtu počítal s růstem platů nepedagogických pracovníků o šest procent. Ministr školství Robert Plaga (ANO) ve čtvrtek novinářům řekl, že by pro ně chtěl vyjednat ještě dalších 800 miliónů korun navíc, aby se platy mohly zvednout o deset procent.

Platy nižší než průměrná mzda

Například polovina školníků brala loni podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí méně než 18 412 korun a stejný podíl vedoucích školních jídelen měl méně než 23 781 korun, přičemž průměrná mzda v Česku činila 29 504 korun hrubého měsíčně.

Předseda školských odborů František Dobšík řekl, že školské odbory slibované navýšení platů vítají, stejně jako růst rozpočtového výhledu regionálního školství na roky 2020 a 2021. Chtěly by ale, aby se platy zvedly už v tomto roce.

Připomněl, že Sněmovna loni ve svém usnesení doporučila vládě, aby pracovníkům ve školství přidala od letošního září. „Pokud to (vláda) myslí s prioritou školství vážně, byl by to dobrý signál, dát už něco v tomto roce,” uvedl Dobšík.

Zástupci vlády se tomu ale brání. Podle nich nejsou výsledky státního rozpočtu v tak dobrém stavu, jako to bylo loni, kdy platy také rostly, řekl odborář s tím, že růst platů od září by stál asi čtyři miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám