Hlavní obsah

Odborníci chtějí vrátit Pluto mezi planety. A přidat i Měsíc

Novinky,

Američtí vědci chtějí vrátit Pluto do „klubu planet“. Před více než deseti lety rozhodla Mezinárodní astronomická unie o jeho zařazení mezi trpasličí planety. Nový nápad astronomů by však mohl přinést chaos, a to nejen do hlav školáků. Jde jim totiž o přehodnocení definice planet jako takových, díky čemuž by se mezi ně začala počítat stovka dalších objektů sluneční soustavy. Včetně našeho Měsíce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Odborníci chtějí vrátit Pluto mezi planetyVideo: NASA, Reuters

 
Článek

Za novou iniciativou stojí šest amerických vědců v čele s astronomem Kirbym Runyonem z Univerzity Johnse Hopkinse. Svou studii prezentovali na Mezinárodní konferenci o planetární vědě v Texasu.

Všechno bude planeta...

Jak uvádí agentura Reuters, jejich kampaň, zahájená před týdnem v úterý, si klade za cíl prosadit, že si Pluto zaslouží být bráno jako standardní planeta — avšak spolu s dalšími 110 objekty sluneční soustavy.

Komplexní těleso lehčí než hvězda, na němž nikdy nezapočala nukleární fúze. Má mít dostatečnou gravitaci pro vytvoření kulatého tvaru - bez ohledu na orbitální parametry.
návrh nové definice planet

Dle nového návrhu by se tak mezi planety povýšily i měsíce jako například Europa u Jupiteru, nebo trpasličí planeta Ceres v hlavním pásu asteroidů. A také náš Měsíc.

Země také nesplňuje podmínky

Runyon svůj záměr vysvětluje tak, že se nechce zaměřovat na vnější faktory, jako zda těleso vyčistilo svou oběžnou dráhu od jiných těles. Vlastně ani Země svou oběžnou dráhu úplně dokonale nevyčistila.

Foto: Pawel Kopczynski, Reuters

Siluety ptáků ve světle měsíce nad Berlínem.

Konkrétně Pluto již planetou bylo. Jeho průměr je jen okolo 2300 kilometrů, tedy zhruba dvoutřetinový v porovnání s Měsícem. I proto nevládne dostatečnou gravitací, aby „vyčistilo“ okolí své oběžné dráhy od jiných těles, což je podmínkou při klasifikaci planet.

Mezinárodní astronomická unie tak v létě roku 2006 odsouhlasila, že se už nebude řadit mezi planety, ale mezi trpasličí planety.

Základem má být tvar

Vědci vysvětlují, že právě tvar a povrchové vlastností by měly určovat, co se bude za planetu považovat.

Základem má být skutečnost, zda je daný svět komplexní a geologicky aktivní. U Pluta to dokazuje velká skvrna ve tvaru srdce. V daném místě se navíc pod povrchem možná skrývá oceán. [celá zpráva]

Foto: Nasa, Reuters

Pluto a domnělý oceán, který tvarem připomíná srdce

Astronomové tak navrhují novou definici planet: „Komplexní těleso lehčí než hvězda, na němž nikdy nezapočala nukleární fúze. Má mít dostatečnou gravitaci pro vytvoření kulatého tvaru — bez ohledu na orbitální parametry.“

Server Astronomy připomíná, že tito vědci jsou ve spojení s misí New Horizons amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA). Mise jednak zkoumá Pluto, zároveň vedoucí vědeckého týmu, který misi sondy New Horizons řídí, je Alan Stern. A právě on je jedním z nejhlasitějších odpůrců překlasifikování Pluta.

Reklama

Související články

Tajemná Devátá planeta téměř potvrzena

Položte doprostřed stolu zrnko máku a metr od něj kulatý meloun. A teď vyjděte ven z bytu, odměřte 200 metrů a tam položte kuličku hrachu. Vraťte se k domovu,...

Výběr článků

Načítám