Hlavní obsah

Zvony kostelů plzeňské Diecéze letos odletí a přiletí ve stejný čas

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Letošní Velikonoce budou vzhledem k současné situaci jiné než obvykle. Kostely zůstanou pro veřejnost zavřené, proto Diecéze plzeňská hledá způsob, jak aspoň na dálku společně oslavit největší křesťanské svátky. Každoročním symbolem Velikonoc je utichnutí zvonů na věžích kostelů na Zelený čtvrtek.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

Zvony kostelů plzeňské Diecéze letos odletí a přiletí ve stejný čas. Rozezní se i zvon Vondra na klatovské Černé věži

Článek

Rozezní se opět až při oslavě Vzkříšení Ježíše Krista.

Aby Diecéze plzeňská zdůraznila společné slavení Velikonoc, budou všechny zvony v diecézi znít současně. Na Zelený čtvrtek v 19.30 hodin zazní před Vzkříšením naposledy. Lidově se říká, že odletí do Říma. Vrátí se opět v noci ze soboty na neděli, kdy si křesťané na celém světě připomínají Zmrtvýchvstání Krista. Opět jejich zvuk bude znít společně ve 21.30 hodin.

Velikonoční výzva českých a moravských biskupů 

Čeští a moravští biskupové vyzývají věřící, aby na Bílou sobotu po setmění zapálili za okny svých domovů svíčku.

„Milí věřící, bratři a sestry, až na výjimky nebude pro Vás možné zúčastnit se vrcholu celého liturgického roku – slavení Velikonoční vigilie. Proto navrhujeme, abychom v době, kdy se Velikonoční vigilie slaví, tedy na Bílou sobotu po setmění, zapálili za okny našich domů svíčku, případně vystavili obraz našeho Pána Ježíše Krista, který v této slavné noci vpravdě vstal z mrtvých. Je to stará velikonoční tradice, kterou bychom přivedli k životu a vydali tak svědectví, že Ježíš je Světlem našeho života, světlem, které nezná západu, jak o tom o velikonoční noci s radostí a rozechvěním zpíváme. Děkujeme Vám, že se k této výzvě připojíte,” píší ve své výzvě biskupové.

Zvony zvou každý den k modlitbě

Zvony na věžích kostelů v plzeňské Diecézi vyzvánějí v současnosti mimořádně každý den. Svolávají všechny obyvatele ke společné modlitbě a ztišení. Během desetiminutového zvonění se v kostele modlí místní farář za vyřešení celé situace spojené s celosvětovou pandemií.

Ke zvonění se připojily jak velká diecézní města, jako Plzeň, Karlovy Vary nebo Domažlice, tak malé obce na celém území plzeňské Diecéze. Příkladem jsou Holostřevy u Boru u Tachova, kde působí Komunita Noe, a právě zde nápad na zvonění vznikl.

Jáhen Elva Frouz k tomu uvedl: „Napadlo mě to hned na začátku nouzové stavu jako způsob, jak dát lidem ve vsi najevo, že jsme s nimi, že se modlíme za ně a jejich blízké. Napsal jsem proto e-mail všem obyvatelům Holostřev i všem příznivcům komunity Noe. Řekl jsem to také biskupovi Tomáši Holubovi, a tak se to začalo šířit i do dalších farností. Normálně tady nezvoníme, a tak je to teď výrazné. Vím, že hodně lidí ve vsi zvonění poslouchá a cítí se tím oslovení, i když se většina z nich nepokládá za věřící.”

K Holostřevům se připojily už dvě desítky kostelů, z nichž každý den zní zvony a svolávají všechny lidi k modlitbě.

„Zvonění je znamení toho, že si přejeme pokoj a bezpečí pro všechny místní i pro jejich přátele a příbuzné. Kdo chce, může se jakkoli připojit – myšlenkou, zastavením, přáním dobra. Myslím, že hodně lidí, kteří se nepokládají za věřící, zkusí se nějakým způsobem pomodlit.”

Zvonění by podle jáhna mělo trvat do konce mimořádných opatření proti šíření koronaviru. „Chceme to držet minimálně do konce nouzového stavu,” dodal Frouz.

(Zdroj: Diecéze plzeňská) 

Reklama

Výběr článků

Načítám