Hlavní obsah

V brněnské Redutě se představí výstava fotografií herečky a moderátorky Terezy Kostkové

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstava ve spolupráci s neziskovou organizací SOS dětské vesničky nese název Cesty k sobě. V brněnském divadle Reduta na Zelném trhu budou vystavené fotografie k vidění od 20. ledna do 6. března. Autorka Tereza Kostková se osobně zúčastní vernisáže.

Článek

Fotografovat začala Tereza Kostková v útlém dětství a stala se z toho její velká vášeň.

„Nesmírně mě baví sledovat svět schovaná za objektivem fotoaparátu a zaznamenávat prchavé okamžiky, které ostatním třeba uniknou, ale je v nich skrytá krása,“ říká herečka. „Patronkou SOS dětských vesniček jsem se stala proto, abych pomohla této organizaci dát o sobě světu vědět, že i po půl století od svého vzniku jsou stále tady a stále pomáhají dětem, aby mohly prožít šťastné dětství. SOS dětské vesničky pomáhají dětem a rodičům hledat cestu k sobě navzájem, já zase pomáhám dárcům najít si cestu k SOS vesničkám,“ dodala s odkazem na název výstavy.

Nezisková organizace SOS dětské vesničky oslavila v loňském roce 50 let od svého vzniku. Vznikala v době politického tání a uvolnění za pozitivní společenské atmosféry a občanské aktivity šedesátých let. Iniciátory byli odborníci, kteří hledali alternativu k ústavní výchově opuštěných dětí.

Je na místě připomenout jména otců zakladatelů – lékaře Jiřího Dunovského a psychology Zdeňka Matějčka a Josefa Langmeiera. Pro myšlenku SOS dětských vesniček, v nichž pěstounské maminky pečují v rodinných domcích a s podporou odborného personálu o svěřené děti v rodinném prostředí, dokázali získat širokou podporu veřejnosti.

Své sehrála i významná práce dvou výše jmenovaných psychologů „Psychická deprivace v dětství“. Knihy, v 1. vydání realizované již v roce 1963. Během přelomových let 1968-1969 se v celonárodní sbírce vybralo více než 28 milionů korun, za něž byly postaveny dvě vesničky, ve kterých od té doby našly nový domov postupně stovky opuštěných dětí.

Stín normalizačních let nutně dopadl i na tuto formu náhradní rodinné péče. Ta se inspirovala „západními“ zkušenostmi a do doby navracející se minulosti se příliš nehodila. Je však třeba konstatovat, že správu nad vesničkami převzaly sice státní orgány, jejich činnost však nikdy nezanikla. Z názvu však bylo nutno vypustit SOS reálnému socialismu neodpovídající. Po „Sametové revoluci“ se do názvu navrátilo a vesničky se opět staly neziskovou organizací.

Výstava fotografií Terezy Kostkové věnovaná SOS vesničkám byla od 9. října 2019 k vidění v Galerii Českých center v Rytířské ulici v Praze. Od 20. ledna budou mít možnost zhlédnout sérii dvaceti snímků autorky Brňané, návštěvníci města a samozřejmě divadla Reduty, jedné z budov Národního divadla Brno.

Reklama

Výběr článků

Načítám