Hlavní obsah

Užitečné informace z regionů

Novinky, Redakce Novinky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V současné době poznamenané pandemií jsou cenné aktuální informace. Řadu užitečných sdělení, rad i dobrých zkušeností zveřejňujeme také v rubrice Vaše zprávy z regionů - některé z nich je vhodné si připomenout.

Foto: Pivovar Starobrno

Preformy PET lahví, do nichž se běžně plní pivo, se ukázaly jako vhodné pro odběry vzorků potenciálních pacientů s COVID-19.

Článek

Preformy PET lahví, do nichž se běžně plní pivo, se ukázaly jako vhodné pro odběry vzorků potenciálních pacientů s COVID-19. Překvapivé i pohotové spolupráci Pivovaru Starobrno s Fakultní nemocnici Brno napomohly náhoda i postřeh. Náměstek bohunické nemocnice profesor MUDr. Ondřej Ludka před časem navštívil pivovar, aby si zde jako mnozí další návštěvníci prohlédl exkurzní trasu určenou k prohlídkám veřejnosti.

Součástí exkurze je prohlídka PET linky z ochozu. Pan profesor si na ni vzpomněl v současné nouzové situaci, kdy je vítán každý nosný nápad a pomoc. Preforma ze speciálního plastu se šroubovacím uzávěrem z nerozbitného materiálu by se lékařům mohla hodit při odběrech vzorků testovaných lidí...

Preformy, z nichž se v pivovaru na speciální lince vyfukují, plní a balí PET lahve s pivem, tak nyní opravdu našly i jiné využití. Slouží na odběrových místech k uložení odebraných vzorků lidí s podezřením na nákazu COVID-19. Odběry do preforem Starobrna se uskutečňují ve stanech před nemocnicí. „Prozatím jsme nemocnici předali prvních 3000 kusů, do budoucna počítáme s dalšími dodávkami podle potřeby. Jsme rádi, že můžeme takto pomoci,“ uvedl ředitel pivovaru Starobrno Karel Honegr.

Středisko západočeských spisovatelů zprovoznilo nový web www.zaspisvir.webnode.cz, na kterém zveřejňuje příspěvky autorů k tématu "Plzeň v dobách koronaviru". Vedle povídek a článků jsou tu i příspěvky poetické nebo starší tvorba, tzv. "ze šuplíku".

Mateřinky v Bohumíně by i letos v létě měly být v provozu, a to opět ve střídavém režimu. Fungovat by v pracovní dny měla ve městě vždy minimálně jedna školka tak, aby rodičům pomohla s hlídáním jejich dětí v průběhu celých prázdnin.

„Už v lednu jsme zveřejnili prázdninový provoz mateřských školek. Rodiče, kteří chtěli v létě školku pro své dítě využít, to už dopředu nahlásili v té, kam aktuálně dochází. V první polovině dubna pak měli rodiče kontaktovat „cizí“ školku, která je v požadovaném termínu v provozu, a přihlásit své dítě k docházce tam. Vzhledem k vyhlášenému nouzovému stavu a zákazu vycházení ale termín přihlášek posouváme nejdříve na květen,“ sdělila vedoucí odboru školství, kultury a sportu bohumínské radnice Pavla Skokanová.

Šijte roušky na pomoc vážně nemocným dětem. Tak zní aktuální prosba veřejně prospěšné organizace Život dětem, která už 20 let finančně podporuje rodiny s dětskými pacienty. Pomoc nyní zintenzivňuje. Nejenže děti bojují se svým onemocněním, ale jsou ohroženy i šířícím se koronavirem.

„Pokud se do naší výzvy zapojí hodně lidí, budeme moci roušky nabídnout na e-shopu a pomůžeme těm nejpotřebnějším. Maminky se o zdraví svých vážně nemocných dětí bojí neustále. Dneska o to více, protože jejich snížená imunita by se koronaviru nemusela tak lehce ubránit,“ řekla Maria Křepelková.

Život dětem chce přes svůj sbírkový e-shop roušky nabízet za přijatelnou cenu lidem, kteří si je sami ušít nedokážou nebo nemohou. Za získané peníze pak pomohou rodinám, pro něž pandemické období není vůbec snadné.

Pokud se do výzvy Života dětem rozhodnete zapojit, zašlete roušky na adresu: Život dětem o.p.s., Lindnerova 998/6, 180 00 Praha 8. Vložte je do igelitového sáčku, připište počet a pro koho jsou určeny. Může jít o bavlněné roušky jak pro dospělé, tak pro děti.

Autorsky přispěli: Jaroslav Štěpaník, Marek Velebný, Lucie Balcarová a Tomáš Kopečný

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám