Hlavní obsah

Svatomartinské hody letos milovníky vína zavedou i do brněnského podzemí

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již čtvrtým ročníkem Svatomartinských hodů letos Brno ožije od 11. do 17. listopadu. V rámci speciální gurmánské přehlídky se návštěvníkům představí svatomartinské víno a také tradiční svatomartinské speciality a gastronomická překvapení od nejlepších brněnských kuchařů.

Foto: Brněnské hody

Tradiční svatomartinský průvod se Sv. Martinem na bílém koni v čele prochází centrem Brna.

Článek

Každoroční oslavu mladého vína a svatomartinské husy v Brně zahájí 11. listopadu slavnostní žehnání svatomartinskému vínu v Katedrále sv. Petra a Pavla na Petrově, odkud se i letos vydá průvod v čele se sv. Martinem přes město na náměstí Svobody. Úderem 11. hodiny zde otevřením první lahve mladého svatomartinského vína a přípitkem odstartuje i Košt svatomartinského vína.

K hlavním novinkám letošního ročníku patří rozšíření míst, kde si obyvatelé i návštěvníci Brna mohou v průběhu týdne hodovou atmosféru užít. „Gurmáni tak budou mít v průběhu akce příležitost setkat se se Svatomartinskými hody i na nových, originálních místech,” uvedl Tomáš Vican za Brněnské hody, o. s.

„A protože víno patří do sklepa, rozhodli jsme se ve spolupráci s Turistickým informačním centrem využít atraktivních prostor brněnského podzemí, kam jsme v letošním roce přesunuli část programu a hlavně ochutnávku svatomartinských vín,“ dodal.

V části podzemních chodeb a sklepů, kam se veřejnost běžně nedostane, tak budou ve dnech 12. až 16. listopadu probíhat speciální komentované prohlídky s degustací svatomartinských vín a doprovodným programem.

Stejně jako v loňském roce mohou hosté zažít pravou hodovou atmosféru i v Městském divadle Brno a ve dvou desítkách restaurací, ve kterých budou podávána speciální svatomartinská menu.

„Šéfkuchaři Miroslav Husák, Jan Rimpler, Jaroslav Kolbasovský a další brněnská kuchařská esa již nyní pilně pracují na přípravě receptů a svatomartinských specialit s husou v tradičním i moderním pojetí. Takže se hosté už teď mohou těšit na skutečně nevšední gastronomické zážitky a gurmánská překvapení,“ říká Tomáš Vican.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám